Länsstyrelsen ger klartecken till att sänka döda vikvalen

Ystad Artikeln publicerades
Ystads kommun vill att valen som bogserades in i hamnen i förra veckan ska sänkas i havet utanför Ystad och användas i forskningssyfte.
Foto:Sprisse Nilsson
Ystads kommun vill att valen som bogserades in i hamnen i förra veckan ska sänkas i havet utanför Ystad och användas i forskningssyfte.

Länsstyrelsen ger klartecken till att den döda vikvalen sänks utanför Ystad.

Ystads kommun vill att valen som bogserades in i hamnen i förra veckan ska sänkas i havet utanför Ystad och användas i forskningssyfte. Bland annat har forskare vid Göteborgs universitet visat intresse för den.

Länsstyrelsen tycker den idén är lysande och hoppas att forskningen ska skapa intresse för havet och havsmiljön. Inte minst tycker länsstyrelsens miljöavdelning att det är intressant att kunskapen om nedbrytningen i Östersjön ökas med forskningsprojektet.

Men man kan inte sänka ett valkadaver hur som helst. Med länsstyrelsens informationsbrev medföljer en rad rekommendationer. Bland annat påpekar länsstyrelsen att kadavret inte får placeras så att människor eller hundar som badar kommer i kontakt med det. Inte heller får valen kollidera med andra intressen, som fiske, ankring och muddring. Eventuellt måste platsen märkas ut med en boj.

Sänkningen av vitvalen måste göras av certifierade dykare och om kadavret fästs vid ett vrak måste länsstyrelsens kulturmiljöenhet ge sitt godkännande.