Annons

Operatör åtalas för ny miss: ”Du hör väl för fan vad jag säger”

Larmoperatören vägrade ta upp en anmälan om hot mot den kvinna som bara en timme efter telefonsamtalet sköts till döds av sin man i Ingelstorp i augusti förra året.
Tre månader senare slängde hon på luren när en man ringde om ett pågående inbrottsförsök i sin bostad i Ystad.
Larmoperatören har åtalats för tjänstefel i båda fallen.
Ystad • Publicerad 7 december 2017 • Uppdaterad 8 mars 2019
Foto: Sprisse Nilsson

I tisdags lämnade åklagaren in en stämningsansökan mot den kvinnliga civilanställda larmoperatören vid polisens regionledningscentral för det andra tjänstefelet. I somras åtalades hon för misstänkts tjänstefel i samband med det uppmärksammade mordet i Ingelstorp.

Det nya fallet inträffade den 24 november förra året. Mannen, som var bortrest, larmade 112 om att hans sambo som var hemma ringt honom om ett pågående inbrottsförsök i parets bostad i Ystad. Två personer stod och ryckte i grinden. Sambon var livrädd.

Annons

Ystadsbon presenterade sig med namn, berättade var han själv fanns och uppgav adressen där personerna försökte ta sig in. Mannen berättade också att personerna, trots att kvinnan visat dem att hon var hemma, fortsatte att ta sig genom den låsta grinden.

Larmoperatören ifrågasatte varför sambon inte ringde själv och fick då svaret att hon höll på att prata i telefon med sina föräldrar för att få hjälp. Mannen undrade om det spelade någon roll vem som larmade om ett pågående brott.

– Det spelar visst roll vem som ringer oss. Hon är ju den som sett det hela ju, svarade larmoperatören.

– Ja, ja. Du vill alltså att hon ska ringa upp då? sa mannen.

– Nä, jag bara frågade varför hon inte ringer oss, svarade larmoperatören.

– Nä, hon står ju och ringer sina föräldrar för att de ska komma och hämta henne. Du hör väl för fan vad jag säger! var mannens svar.

– Du, du får ta och behärska dig när du pratar med oss. Du ringer 112. Du får svara på mina frågor, du får inte bete dig på det viset, sa operatören.

– Nä, men du frågar…

– Tack och hej, avslutade operatören samtalen och la på luren.

Mannen blev upprörd och ringde 112 igen. En annan operatör svarade, tog sambons nummer och ringde upp henne direkt så att hon fick hjälp. Något fullbordat inbrott blev det aldrig. Personerna som försökt ta sig in försvann, troligen skrämda av ett par hundägare som kom förbi.

Annons

Larmoperatören har nu åtalats misstänkt för tjänstefel. Hon skulle ha upprättat en skriftlig händelserapport eller pratat med sitt befäl för en bedömning om vilka åtgärder polisen skulle sätta in. Operatören kopplade inte heller mannen vidare till polisens kundcenter för att göra en anmälan som är rutinen om det inte är akut.

Några krav på att offret själv måste göra en polisanmälan finns inte.

Samma händelseförlopp inträffade den 11 augusti förra året. Då blev larmoperatören uppringd av en man som berättade att hans svägerska hotades till livet av sin make. Operatören svarade att den utsatta kvinnan måste ringa själv.

Bara någon timme efter svågerns vädjande till polisen sköts kvinnan till döds av sin man Lennart Ekstrand. Han dömdes till 16 års fängelse för mord.

I samband med rättegången begärde YA att få se händelserapporten för larmsamtalet. Då avslöjades det att larmoperatören inte gjort någon och förundersökningen om tjänstefel startade. I somras åtalades operatören.

Larmoperatören har nekat till brott i båda fallen, men medger att hon uppmanat kvinnorna på plats att ringa själva. I mordfallet uppfattade hon inte att offret var hotat av sin berusade man.

– Som jag uppfattade ärendet så var det inte angeläget. Hon hade tillgång till mobiltelefon och jag förstod det som att hon kunde ringa om det skulle vara något, säger operatören i ett polisförhör.

I det andra samtalet hörde operatören inget som pekade på något brott. Där la åklagaren först ner förundersökningen, men polisen begärde överprövning och utredningen återupptogs.

Polisens personalansvarsnämnd yttrade sig i samband med åtalet i somras och sa då att operatören får behålla anställningen på polisen även om rätten dömer henne för tjänstefel.

Larmoperatören arbetar nu vid polisens underrättelsesektion. Jobbytet har inget med brottsmisstankarna att göra.

Annons

Den 16 januari nästa år inleds rättegången vid Malmö tingsrätt om de båda misstänkta tjänstefelen.

Per NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons