Larmoperatören dömd för tjänstefel – hotad kvinna blev mördad

Malmö/Ystad Artikeln publicerades

Larmoperatören uppmanade svågern att be den hotade kvinnan att själv ringa polisen för att göra en anmälan. En timme senare sköts kvinnan till döds.

Malmö tingsrätt säger att larmoperatören gjorde helt fel och dömer henne för tjänstefel. Straffet blir dagsböter.

Den 11 augusti 2016 klockan 16.56 ringde svågern 112 och vädjade om hjälp för kvinnan som hotades av sin man i parets bostad utanför Ingelstorp. Den civilanställda kvinnliga larmoperatören gav honom rådet att be kvinnan ringa själv.

Läs mer: Mordoffrets anhöriga vädjade till polisen

Klockan 18.16 ringde kvinnan själv SOS och vädjade om hjälp. 23 sekunder in i samtalet hörs en man i bakgrunden säga: ”Jag ska skjuta”. 26 sekunder senare avlossade mannen skottet som dödade kvinnan.

Den 76-åriga kvinnan mördades av sin man en dryg timme efter svågerns 112-samtal till regionledningscentralen. Nu är avspärrningarna borta på gården utanför Ingelstorp.
Foto: Per Nilsson
Den 76-åriga kvinnan mördades av sin man en dryg timme efter svågerns 112-samtal till regionledningscentralen. Nu är avspärrningarna borta på gården utanför Ingelstorp.

När Ystads Allehanda begärde att få veta vad polisen fattat för beslut efter första larmsamtalet avslöjades det att operatören inte skrivit någon händelserapport. Utredningen som då startade visade att operatören inte följt de rutiner om gäller.

Operatören åtalades för tjänstefel, men nekade till brott. Hon hävdade vid rättegången att svågern var nöjd med rådet och tackade henne. Operatören bedömde inte samtalet som ett polisärende. Därför kontaktade hon varken sitt befäl eller kopplade svågern vidare för att göra en anmälan.

Malmö tingsrätt säger i domen att det saknar betydelse om de var överens eftersom operatören ska följa rutinerna som gäller. ”Det är ingen tvekan om att den information som svågern lämnade till larmoperatören var ett polisiärt ärende”, skriver rätten, som också säger att rådet att be kvinnan ringa själv var helt felaktigt.

Rätten säger att operatören är skyldig till tjänstefel, även om det inte var avsiktligt utan handlade om oaktsamhet.

Rätten gör samma bedömning om operatörens agerande vid larmsamtalet den 24 november 2016 från en man som berättade att hans sambo ringt honom om att någon höll på att ta sig in i parets bostad i Ystad.

Operatören undrade varför kvinnan inte ringde själv. Ordväxlingen som uppstod slutade med att den åtalade slängde luren i örat på mannen.

Även den informationen bedöms som ett fall för polisen där operatören skulle ha följt rutinerna.

– Larmoperatören har i de båda fallen hanterat de inkommande samtalen på ett felaktigt sätt. Hennes agerande kan inte anses som mindre allvarligt. Hon ska därför dömas för tjänstefel till böter, säger rättens ordförande rådman Anna Täcklind.

Påföljden för den civilanställda kvinnan blir 80 dagsböter om vardera 260 kronor, sammanlagt drygt 20 000 kronor. Det är sedan tidigare klart att hon får behålla sin anställning vid polisen.

Den dömda kvinnan kan överklaga till hovrätten, men det krävs prövningstillstånd för att få upp målet där.

Läs mer: Mannen dömd till 16 års fängelse för mordet på hustrun