Lars Mohlin: Det de kallar public service gör mig lite trött

Ystad Artikeln publicerades
Foto:Bass Nilsson

Nyheter måste inte alltid vara underhållande. Ibland går det faktiskt utmärkt att vara allvarlig.

Jag brukar inte direkt dölja att jag föredrar fria medier framför statliga. I grunden tror jag att det är bättre med mångfald och valfrihet än modeller där statlig tvångsbeskattning finansierar journalistiken. Det är 25 år sedan Sovjetimperiet föll men den historiska läxan får inte glömmas så snabbt.

Men visst kan det finnas vissa fördelar med journalistik frikopplad från marknadskrafterna. Till exempel så behöver ju inte redaktörerna ängsligt stirra sig blinda på klick, upplagor och tittarsiffror. Om SR eller SVT vill vara sakliga och informativa finns det inget som hindrar dem. Därför är det desto tristare att se hur det som brukar kallas public service alltmer går ner sig i underhållningsträsket. Kvällstidningsknepen är välbekanta:

Polarisera. Alla vet att en debatt mellan två tydliga motpoler bjuder på mer underhållning. Så resonerade säkert SVT:s Aktuellt i tisdags kväll då EU-domstolens dom om religiös klädsel skulle diskuteras.

Vilka bjuder man in? Givetvis representanter från de två partier som grundats av nazister och kommunister. Vill man undvika en intelligent samtal så låter man såklart de enkla sanningarnas partier, V och SD, stå för nyanserna.

Freak show. SVT i Göteborg har under många år gjort debattprogram. Namnet har skiftat men konceptet har varit likartat. Ett gäng skränfockar befolkar en tv-studio tillsammans med några seriösa stackare som lurats dit. I publiken finns alltid strategiskt utplacerade stollar för att liva upp showen. Utgången är given – den som gapar högst vinner. Att TV3 och Robban Aschberg gjorde sånt här på 80-talet må vara förlåtet, men SVT?

Känslor mot förnuft. En story blir bättre om det finns en mamma med, det vet varje kvällstidningsredaktör. Är vi inte själva mammor så älskar vi i regel minst en.

Alla pålästa människor förstår varför det är viktigt att vaccinera barn mot mässling. När radions Studio Ett gjorde ett inslag om de nya fall av sjukdomen som nyligen brutit ut nöjde man sig inte med att låta en forskare förklara fakta. En i ämnet outbildad trebarnsmamma var också med för att sprida antivaccinationspropaganda, en potentiellt dödligt budskap. När fakta står mot en ängslig mammas felaktiga farhågor förlorar tyvärr förnuftet. Det struntar uppenbarligen redaktionen på Studio Ett i.

När Aftonbladet, TV4, Nyheter24 eller andra vinstdrivande nyhetsföretag målar världen svart och vit borde vårt skattefinansierade public service finnas där som ett alternativ.

Det är ju bra om någon har ambitionen att visa att saker kan vara komplicerade, att gråskalorna är viktiga.