Lars Mohlin: I dag bli YA ännu bättre på nyheter

Ystad Artikeln publicerades
Foto: Bass Nilsson

1873 trycktes det första numret av Ystads Allehanda på papper. 2001 var det premiär för ystadsallehanda.se. I dag lanserar vi appen MinYA, det bästa sättet att läsa dina lokala nyheter i mobilen.

Allt fler läser nyheter i sin smartphone. För bara ett par år sedan dominerades det digitala läsandet av datorer men i dag går nästan två av tre besökare på ystadsallehanda.se in på sajten via mobilen. Därför är vi på YA glada att från och med i dag kunna erbjuda en teknisk lösning som gör det mobila nyhetsläsandet både enklare och bättre.

När jag var fem år gammal lärde jag mig läsa på egen hand. Detta trots mammas förmaningar om att jag skulle vänta tills jag började skolan. Tydligen varnade dåtidens pedagoger för att barn skulle bli skoltrötta om de lärde sig läsa för tidigt.

Förutom diverse serietidningar var det i början Kvällspostens ledarsida som gällde. Inte så att mitt femåriga jag uppskattade de politiska texterna, mitt val berodde mer på bilden av Carl Milles Ikarosstaty som varje dag fanns på sidan två i tidningen. Jag trodde det var Stålmannen.

Nu, 50 år senare, läser jag fortfarande tidningar. Fler än någonsin. Men jag har gjort en resa från att vara notorisk papperstidningskramare till blandmissbrukare av nyheter. Papper eller digitalt, jag läser allt av intresse oavsett plattform.

Till frukosten blir det YA som papperstidning men som många andra känner jag ett behov av att uppdatera mig om händelser under dagen och då är det i första hand telefonen som gäller. Och det är inte bara korta nyhetstexter som rullar i min smartphone. Just läser jag Paul Austers senaste nästan 1 000 sidor tjocka roman i telefonen, det går utmärkt.

Jag tillhör inte de olyckskorpar som förutspår papperstidningens snara död. Men att framtiden på sikt blir allt mer digital är ganska självklart. De femåringar som i dag lär sig läsa på egen hand gör det nog alla via skärmar.

YA är inte först med en modern nyhetsapp, men vi är bäst. Jag är kanske inte objektiv, men efter att ha provkört den nya appen i ett par veckor tycker jag att vi skåpar ut våra konkurrenter både i utseende, användarvänlighet och framför allt innehåll.

Du som har en smartphone har i dag fått ett nytt sätt att bekvämt läsa nyheter i din mobil. Och det bästa av allt är att det inte kostar dig en krona om du redan är prenumerant, det ingår i ditt abonnemang. Ladda ner MinYA och prova, du kommer inte att bli besviken.

Och om du av någon anledning inte är YA-prenumerant behöver du inte köpa grisen i säcken, första månaden är gratis för alla.

Det har gått 145 år sedan det första numret av Ystads Allehanda kom ut. Sedan dess har tidningen strävat efter att alltid presentera nyheterna på bästa möjliga sätt.

Det känns bra att med MinYA ta ytterligare ett stort steg i den utvecklingen.