Lasarettet får kritik för försenad cancerdiagnos

Ystad Artikeln publicerades

En kvinna som sökt vård för smärtor i magen fick, långt om länge, det lugnande beskedet att hon i alla fall inte hade cancer. Men läkarna hade fel.

Ystads Lasarett
Foto: Anette Sjöstrand
Ystads Lasarett

Det tog nästan tio månader innan en kvinna som sökt vård i Kristianstad och Ystad fick sin cancerdiagnos.

Under tiden fick hon dessutom felaktig information om att allt såg bra ut, trots att det fanns provresultat som visade på motsatsen.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, kritiserar nu den fördröjda diagnosen.

Kvinnan sökte vård efter att hon fått smärtattacker i magen. Hon undersöktes med skiktröntgen och fick behandling för en sten i urinledaren.

Problemen fortsatte dock och under kommande månader återkom kvinnan flera gånger för olika undersökningar vid sjukhusen i Kristianstad och Ystad.

Vid en urincytologi, en analys av celler i urinen, hittades elakartade celler.

Trots detta skickade två olika läkare vid lasarettet i Ystad brev till patienten, där de berättade att man inte kunnat identifiera några tecken till tumör och att det därför inte fanns behov av ytterligare åtgärder.

Först en månad senare upptäckte en av läkarna att det faktiskt fanns elakartade celler i provet.

Kvinnan kontaktades samma dag och fick återkomma för en ny urincytologi.

Även denna visade tecken på cancer, och än en gång fick kvinnan inte besked förrän efter nästan en månad – när hon själv ringde och efterfrågade provresultatet.

Vid följande undersökningar hittades cancer i urinledaren och urinblåsan, som också spridit sig till kvinnans ena lunga.

Både den drabbade kvinnan och vårdgivaren har anmält händelsen till Ivo.

Myndigheten anser att den behandlande läkaren borde ha skyndat på utredningen, och är kritisk till att kvinnan fått felaktiga besked om att hon var cancerfri.

Ivo avslutar ärendet med kritik mot vårdgivaren, för de upprepade fördröjningarna i samband med provsvaren.