Lasarettet i Ystad har ändrat bedövningsrutiner efter dödsfall

Ystad Artikeln publicerades
Lasarettet i Ystad har ändrat sina rutiner efter två tragiska dödsfall.
Foto: Anette Sjöstrand
Lasarettet i Ystad har ändrat sina rutiner efter två tragiska dödsfall.

Två kvinnor avled i samband med att de fick bedövningsmedel på lasarettet i Ystad under 2017.

IVO, inspektionen för vård och omsorg, avslutar nu ärendet eftersom man anser att lasarettet vidtagit nödvändiga åtgärder för att det inte ska hända igen.

En 82-årig kvinna dog i höstas sedan hon fått smärtlindring på lasarettets akutmottagning. Kvinnan som sökte vård för en misstänkt höftfraktur drabbades av en kraftig toxisk reaktion av bedövningsmedlet och hennes liv gick inte att rädda. Dagen därpå avled hon av organsvikt.

Händelsen påminner om ett annat dödsfall som inträffade våren 2017 på lasarettets ortopedklinik. En 86-årig kvinna avled då antagligen på grund av att hon fått en för hög dos bedövningsmedel.

IVO, som granskat lasarettet med anledning av de båda dödsfallen, avskriver nu ärendet eftersom man anser att nödvändiga åtgärder vidtagits för att något liknande inte ska kunna hända igen.

– Vi har förändrat våra metoder för att ge bedövningsmedel. Idag har vi en modell där vi ska ge så lite bedövningsmedel som möjligt i förhållande till patientens vikt och längd. Tidigare var metoden mer standardiserad, men uppenbarligen inte med tillräckliga marginaler, säger chefsläkare Sergio Padoan

– Det som hänt är förfärligt. Vi måste kunna ta hand om äldre personer med frakturer på säkrast möjliga sätt. Med de förändrade metoderna tror jag att vi kan det bättre nu, tillägger han.