Lasarettet skickade hem gravt handikappad och allvarligt sjuk patient

Ystad Artikeln publicerades
Ingela Olsson utanför Ystads lasarett i samband med att hennes son skickades hem.
Foto: Carl Johan Engvall
Ingela Olsson utanför Ystads lasarett i samband med att hennes son skickades hem.

Ingela Olssons handikappade son skickades hem från sjukhuset utan att han kunde äta och dricka, utan att han kunde ta sina livsviktiga mediciner och utan en plan för den fortsatta vården. ”Det här har skötts på ett miserabelt sätt”, säger hon.

Fredagen 27 juli skickades Ingela Olssons son Christoffer hem från lasarettet i Ystad, han ansågs färdigbehandlad för den akuta förstoppning som han hade drabbats av. Dagen efter blev han inlagd i Lund, där han nu har opererats och man har hittat orsaken till förstoppningen – en tumör.

– Enligt personalen i Lund har behandlingen i Ystad både försvårat och förvärrat Christoffers tillfrisknande. Under alla år har jag aldrig varit med om ett liknande bemötande. Det här har skötts på ett miserabelt sätt, säger Ingela Olsson.

När de fick beskedet att de skulle lämna lasarettet i Ystad var det utan att det allvarliga tillstånd som man hade sökt akut vård för enligt Ingela Olsson var botat.

– De hade precis satt ett dropp på honom och han hade somnat när vi fick veta att vi skulle ut. Om vi inte lämnade plats skulle deras personal hjälpa oss ut därifrån, säger Ingela Olsson.

Hennes 39-åriga son Christoffer har den ovanliga kroniska sjukdomen Dravets syndrom. En sjukdom som förutom kraftiga epileptiska anfall också innebär en utvecklingsstörning. Han bor själv, men har hjälp av assistenter dygnet runt.

– När beskedet kom om att lasarettet ansåg att Christoffer var färdigbehandlad hade han inte börjat äta alls, inte börjat dricka och det var 35 grader varmt ute. Personalen menade att han var uppvätskad och skulle klara sig hela helgen. Han kunde inte ta sina livsviktiga mediciner och det fanns ingen vårdplan för framtiden.

Ingela Olsson och sonens assistenter såg ingen annan råd än att ta Christoffer till Lund där han blev inlagd för samma akuta tillstånd som lasarettet i Ystad ansåg sig ha behandlat klart. Där har han varit inlagd sedan dess.

Vårdkarusellen började 14 juli efter att Christoffers mage hade svullnat upp.

– Det såg ut som att han var gravid, säger Ingela Olsson.

Det visade sig att Christoffer hade akut förstoppning i hela tarmsystemet. I Ystad lyckades man inte häva förstoppningen vilket resulterade i att Christoffer började kräkas. Det i sin tur ledde till en lunginflammation och vård på intensiven.

– Lunginflammation kan för en Dravets-patient snabbt bli livshotande utan en snabb sjukvårdsinsats. Det är en av de vanligaste dödsorsakerna för patienter med Dravets. Det var jag som fick säga till på avdelningen att han hade fått lunginflammation. Jag hörde hur han rosslade. Det hela har skötts så dåligt, säger Ingela Olsson

Eftersom Christoffer inte kan tala för sig själv finns hans assistenter och anhöriga vid hans sida för att föra hans talan. Ingela Olsson upplever inte att man har velat lyssna på dem på lasarettet.

– Från sjukhusets håll har man inte velat lyssna på oss eller på de experter på Dravets syndrom som vi har bett dem kontakta. De sa att de inte hade någon erfarenhet av Dravets, men de ville inte kontakta Christoffers ansvarige läkare i Lund. Det blev en prestigefråga, där vi minsann inte skulle komma och berätta för personalen hur de skulle sköta sitt jobb. De såg inte till hans bästa, säger Ingela Olsson.

På kirurgavdelning på lasarettet i Ystad kan man med hänsyn till sekretessen inte gå in på det här specifika fallet. De vill heller inte svara på om det finns någon form av avvikelserapport efter Christoffer Olssons vistelse på avdelningen. Marie Busch är tillförordnad verksamhetschef för den aktuella verksamheten

– Enligt våra rutiner ska vi ha ett inskrivningssamtal med patienten för att få en adekvat bild av de medicinska behoven och den psykosocial bakgrunden. Kan patienten själv inte förmedla sig, tar vi hjälp av närstående.

Hur ser du på att en patient som ni anser vara färdigbehandlad en dag senare skrivs in i Lund för samma akuta tillstånd?

– Jag kan inte uttala mig utifrån detta fall men det är alltid ett läkarbeslut att patienten är medicinskt färdigbehandlad. Patientens tillstånd kan försämras.

Hur sköts planeringen av eventuell vård efter utskrivningen?

– Det sker i samråd och samtycke med vårdtagaren, primärvården och andra vårdgivare, till exempel kommunen, säger Marie Busch.

Christoffer Olssons anhöriga har anmält behandlingen på lasarett i Ystad till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Region Skåne har nu fyra veckor på sig att besvara den kritiken.