Liv Akne: Kompisdejta på jobbet och få gladare arbetsdagar

Ystad Artikeln publicerades
Foto: Malin Palm

Trött på jobbet? Skaffa en vän. Men inte vem som helst – en helt vanlig kollega ska det vara.

Vill du bli mer produktiv? Få bättre hälsa? Känna dig bekräftad, sedd och uppskattad? Det vill jag. Om mina kollegor känner samma sak har vi chans att få det riktigt bra tillsammans.

Det visar i alla fall en nypublicerad studie från USA. När forskare följde 168 personer på ett försäkringsbolag såg man flera fördelar när kollegorna också var nära goda vänner. Höjd produktivitet var en sådan, och därför gick det också bättre ekonomiskt för företaget när alla blev polare. Men det jag tycker är finast är detta: När de anställda var vänner vågade de be om hjälp utan rädsla för att framstå som dåliga på sina jobb. Du blir en bättre anställd om du skäms mindre, helt enkelt.

Dessutom gör vänner på jobbet att du känner dig bekräftad och respekterad, säger Annika Härenstam, professor emerita i arbetskunskap, i det senaste numret av tidningen Akademikern. Och så tar hon upp det där viktiga, som ändå är lätt att glömma i sin iver att vilja vara till lags och prestera och bli omtyckt av cheferna – enbart som ett kollektiv kan du och dina kollegor se till så att ni inte utnyttjas.

Som vikarier i en allt snålare mediebransch har jag och mina kompiskollegor ofta själva fått skapa sådana kollektiv. Som fackklubben vi byggde upp i bemanningsföretaget, där vi kämpade för rättigheter som lön i tid och reglerad arbetstid som gjorde det möjligt att ha ett liv utanför jobbet.

När vi väl börjat få ordning på saker och ting lades företaget ner och vi anställda blev uppsagda – per mejl. Facket splittrades. De som orkade vara kvar fick bli springvikarier igen, fast utan vänner som höll dem om ryggen. Så går det ibland när arbetare blir för dyra, för krävande, mår för bra.

Men den mest kärleksfulla arbetsplats jag haft var det frilanskontor som jag startade tillsammans med vänner. Vårt mål var uttalat från början – att skapa en miljö där vi stöttade varandra. Vi hade ont om pengar att köpa möbler för, och kaffekokaren var bedagad, men arbetslusten var äkta.

Ystads Allehanda är inte heller så tokigt, men här finns förbättringspotential.

Men hur gör man då, för att få till det där hygget på kneget? Det är i mångt och mycket chefens ansvar säger professorn i arbetskunskap som jag nämnde tidigare.

Det finns knep:

• Sätt ut enbart en kaffeautomat på kontoret. Då blir det en naturlig samlingsplats.

• Se till att alla är med på gemensamma fikor, möten och andra träffar.

• Gå runt och säg hej till alla varje dag så att de känner sig sedda.

Men eftersom sociala relationer inte kan påtvingas av en chef är det också ditt ansvar att heja glatt och baka en kaka att bjuda på någon gång. Gör det redan idag, det är ju fredag!