Måla över och skriv rubbe

Ystad

Familjen Ottergren sa farväl till vetet och satsade i stället på en helt ny nisch. Champagne.

Artikeln publicerades 9 juni 2005.Europas nordligaste odling för produktion av mousserande vin hittar ni på Köpingsbergs gård, öster om Ystad. Det är där, på ett 1,25 hektar stort fält, som familjen Ottergren precis har planterat de sista av sammanlagt 2500 vinrankor.

– Spännande. Det behövs alternativ nu när lantbruket är på väg utför, säger Carl-Johan Ottergren.

Men det var faktiskt sonen Carl-Otto som kom på den briljanta idén med vinodling. – Jag bodde i Frankrike under ett års tid och besökte bland annat champagneområdet. Vin har alltid varit ett av mina stora intressen och i Frankrike fick jag inspiration som ledde till det här projektet, berättar Carl-Otto Ottergren.

– Till att börja med undersökte jag möjligheterna till kvalitativ odling genom att studera Danmark och England. De länderna får ses som förebilder med klimat som liknar vårt österlenska. För en månad sedan sattes de första plantorna i jorden på Köpingsbergs gård. Fältet ligger skyddat med trädbeklädda åsar runtomkring. Men den spontana frågan är ändå om vinrankorna verkligen kan trivas här.

– Jadå, det positiva är att vi har kustklimat. Inte så kalla vintrar, inga större frostproblem. Dygnsmedeltemperaturen på Österlen skiljer bara några grader jämfört med norra Frankrike, säger Carl-Otto Ottergren.

Ett bra sommarhalvår bjuder på fler soltimmar här, tillägger han.

Nackdelen? Att det är så ovanligt med bra sommarhalvår.

Men detta kalla faktum avskräcker inte.

– Vi ser absolut inte det här enbart som en kul grej. Vinrankorna växer i väldränerad lätt sandjord och min fars kunskap om växter och sjukdomar är en viktig tillgång, säger Carl-Otto Ottergren.

Någon skörd blir det inte tal om förrän om tre år. Tidigast.

– Mellan 500 och 1000 flaskor räknar jag med. Efter hand utökar vi arealen. Att hitta köpare lär inte bli svårt, trots ett pris på runt 500 kronor flaskan.

Varumärke: Köpingsberg.Magnus Wegerup