Annons

Måla över och skriv rubbe

Familjen Ottergren sa farväl till vetet och satsade i stället på en helt ny nisch. Champagne.
Ystad • Publicerad 9 juni 2005
Champagneproduktion på Österlen – det skålar vi för! Carl-Otto Ottergren häller upp ett glas mousserande vin. I bakgrunden ser vi hans mamma Siv tillsammans med Mats Andersson, som är anställd på Köpingsbergs gård. BILD: SPRISSE NILSSON
Champagneproduktion på Österlen – det skålar vi för! Carl-Otto Ottergren häller upp ett glas mousserande vin. I bakgrunden ser vi hans mamma Siv tillsammans med Mats Andersson, som är anställd på Köpingsbergs gård. BILD: SPRISSE NILSSONFoto: 

Europas nordligaste odling för produktion av mousserande vin hittar ni på Köpingsbergs gård, öster om Ystad. Det är där, på ett 1,25 hektar stort fält, som familjen Ottergren precis har planterat de sista av sammanlagt 2500 vinrankor.

– Spännande. Det behövs alternativ nu när lantbruket är på väg utför, säger Carl-Johan Ottergren.

Annons

Men det var faktiskt sonen Carl-Otto som kom på den briljanta idén med vinodling. – Jag bodde i Frankrike under ett års tid och besökte bland annat champagneområdet. Vin har alltid varit ett av mina stora intressen och i Frankrike fick jag inspiration som ledde till det här projektet, berättar Carl-Otto Ottergren.

– Till att börja med undersökte jag möjligheterna till kvalitativ odling genom att studera Danmark och England. De länderna får ses som förebilder med klimat som liknar vårt österlenska. För en månad sedan sattes de första plantorna i jorden på Köpingsbergs gård. Fältet ligger skyddat med trädbeklädda åsar runtomkring. Men den spontana frågan är ändå om vinrankorna verkligen kan trivas här.

– Jadå, det positiva är att vi har kustklimat. Inte så kalla vintrar, inga större frostproblem. Dygnsmedeltemperaturen på Österlen skiljer bara några grader jämfört med norra Frankrike, säger Carl-Otto Ottergren.

Ett bra sommarhalvår bjuder på fler soltimmar här, tillägger han.

Nackdelen? Att det är så ovanligt med bra sommarhalvår.

Men detta kalla faktum avskräcker inte.

– Vi ser absolut inte det här enbart som en kul grej. Vinrankorna växer i väldränerad lätt sandjord och min fars kunskap om växter och sjukdomar är en viktig tillgång, säger Carl-Otto Ottergren.

Någon skörd blir det inte tal om förrän om tre år. Tidigast.

– Mellan 500 och 1000 flaskor räknar jag med. Efter hand utökar vi arealen. Att hitta köpare lär inte bli svårt, trots ett pris på runt 500 kronor flaskan.

Varumärke: Köpingsberg.

Magnus Wegerup

YSTAD
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons