Många steg för öppen data

Ystad Artikeln publicerades
De första stegen på färden mot Stockholm. Hela vandringen dokumenteras med en 360-graders kamera på vagnen som tar en bild var åttonde sekund.
Foto:Mark Hanlon
De första stegen på färden mot Stockholm. Hela vandringen dokumenteras med en 360-graders kamera på vagnen som tar en bild var åttonde sekund.

På måndagen inledde Jan Ainali sin vandring från Ystad till Stockholm. Syftet är att sprida kunskap om öppen data och hur det kan skapa en hållbar utveckling.

Under resans gång så stannar Jan Ainali till och håller föredrag för alla kustkommuner som han passerar. Grunden för vandringen är de globala mål som FN antog förra hösten och som 193 länder har ställt sig bakom.

– Ett av målen är att skapa hållbara städer och samhällen. Och det är i kommunerna som dessa globala mål blir lokala, säger Jan Ainali strax efter att han har avslutat sin dragning med representanter från Ystads kommun.

Hans eget engagemang grundar sig dels i förkärleken för öppen data, dels i en oro för klimatet.

– Jag älskar öppen data och har jobbat med det som verksamhetschef på Wikimedia i Sverige. Jag känner mig också lite orolig för klimatet. Förhoppningsvis kan öppen data hjälpa till där.

Inne i sessionssalen på nya rådhuset har han parkerat sin vagn som ska följa med på hela resan norrut. I den modifierade barnvagnen finns mat, kläder, tält och teknisk utrustning. Överst på vagnen finns en solcellsplatta som ska generera el till datorer, kameror, gps, väder- och luftmätstation.

Vad är då öppen data?

– Det är data som är producerad offentlig och som är fri att återvända för vem som helst. På så sätt kan alla använda den för att bygga till exempel appar, tjänster eller hitta samband som man inte hittar annars, säger Jan Ainali.

Han jämför öppen data allemansrätten.

– Allemansrätten ser vi som en självklarhet. Det borde det vara med data också. Den borde vara tillgänglig för alla. Jag gillar den analogin och det är därför som jag kommer att använda mig av allemansrätten under min vandring och tälta ute i naturen.

Jan Ainali kommer att gå cirka två mil om dagen. På onsdag besöker han Simrishamn. Till Stockholm förväntas han anlända 10 juni.

– Mitt mål är främst att öka medvetandet om öppen data. Jag vill visa att det inte är så krångligt. Sen vill jag inspirera och förhoppningsvis så frön till egna användningsområden ute i kommunerna.

Du kan läsa mer om projektet och följa Jan Ainalis vandring på y2s.se.