Mikael bytte hytt mot cykel

Ystad Artikeln publicerades
Om man cyklat från Haparanda till Ystad är det förstås här man ska posera. I går kom Mikael Svensson fram till slutmålet och firade med bubbel som vänner och släktingar överraskade honom med.
Foto:Thomas Dahlgren
Om man cyklat från Haparanda till Ystad är det förstås här man ska posera. I går kom Mikael Svensson fram till slutmålet och firade med bubbel som vänner och släktingar överraskade honom med.

Runt klockan 14.00 på onsdagen rullade han in på Stationsplan i Ystad. Då hade Mikael Svensson, 33, cyklat från Haparanda till Ystad. 250 mil på 24 dagar. "Jag är mer överväldigad än trött", konstaterade han.

På plats vid målgången i Ystad fanns nämligen såväl hans hustru Sofia som släktingar och även arbetskamrater.

– Min fru hade sagt att hon inte kunde ta ledigt från jobbet, så detta var en härlig överraskning, säger han och smuttar på ett välförtjänt glas med bubbel.

Till vardags kör Mikael, eller "Svizze" som han kallas, lastbil. Han bor i småländska Moheda men har ofta långväga körningar upp till Västerbotten och Norrbotten.

– Jag har ju sett det mesta av landet, men bara längs E 4:an. Så egentligen har jag inte sett så himla mycket.

Då väckte han liv i sin gamla dröm att cykla från Haparanda i norr till Ystad i söder. Han ville uppleva landet på ett annat sätt, slippa göra det enbart från lastbilshytten.

– Jag ångrar mig inte en sekund, även om det fanns jobbiga stunder, säger han.

Det gick snett redan från början. Cykeln hade blivit skadad under transporten norrut och fick lämnas in för lagning.

När Mikael var knappt två mil från Piteå gick cykeln sönder. Han fick gå in till staden medan regnet öste ner. En hygglig cykelhandlare jobbade över och skruvade ihop cykeln.

– Medan jag gick där slutade det regna. Då kom alla myggen i stället. Det var som att gå in i en vägg. Då var jag riktigt less på alltihop, säger han.

Fortsättningen gick däremot i dur. Sista övernattningen skedde hos en släkting i Gladsax och turen ner till Ystad blev rena semestern.

Sista frågan är given: Kan han tänka sig att göra om den här turen?

– Absolut! Men då skulle jag vilja cykla från Sveriges lägsta punkt utanför Kristianstad till Sveriges högsta, Kebnekaise, säger han.

– Men då ställer jag cykeln i Nikkaluokta och går uppför berget!