Miljöpartiet backar ett mandat i Ystad

Ystad Artikeln publicerades

Marcus Bräutigam, gruppledare för Miljöpartiet i Ystad, manar alla partier att ”tänka utanför boxarna” i kommande förhandlingar.

Marcus Bräutigam, Miljöpartiet.
Foto: Mark Hanlon
Marcus Bräutigam, Miljöpartiet.

Dagen efter valet är Miljöpartiets Marcus Bräutigam eftertänksam när han svara på YA:s frågor.

Partiet har förlorat 1 mandat i kommunfullmäktige och får nu klara sig på 2 mandat, enligt det preliminära valresultatet.

– Det känns tråkigt förstås, men jämför man med valet till rikdagen – där 3,3 procent av Ystads kommuns väljare valde Miljöpartiet – så klarade vi oss lite bättre på lokal nivå eftersom 4,0 procent av väljarna valde oss till kommunfullmäktige, säger Marcus Bräutigam, och fortsätter:

– Samtidigt är det ju svårt för ett litet lokalt parti att komma ur medieskuggan från allt som händer på riksplanet. Vi känner nog att vi har haft svårt att nå ut och profilera oss i det här valet.

Han säger att han är bekymrad över det svåra parlamentariska läget i hemmastaden.

– Det är ju en komplex situation i Ystad, eftersom det inte finns någon given majoritet. Nu krävs det att alla partier tänker utanför boxarna.

På frågan om Miljöpartiet för egen del vill se ett samarbete åt vänster eller höger, svarar Bräutigam:

– För tidigt att säga. Vi är öppna för att samtala med alla partier, utom SD. Vi kan inte samarbeta med någon som bygger sin majoritet med hjälp av stöd från Sverigedemokraterna.