Mordmisstänkta släpptes från häkte

Brott Artikeln publicerades

De två personer som har suttit häktade misstänkta för delaktighet i mordet på Skottegatan 5 februari har släppts.

De båda släpptes ur häktet på onsdagen. I det ena fallet handlar det om den mördade mannens hustru som har suttit häktad sen februari.

– Jag tycker att det här är ett naturligt beslut. Det är inte alls tillfredsställande att hon har suttit häktas så här länge. Det saknas bevisning och min klient har hela tiden förnekat gärningen. Enligt mig så skulle hon ha släppts mycket tidigare i utredningen, säger kvinnans advokat Mikael Nilsson.

Han är kritisk till att hans klient har suttit frihetsberövad under så lång tid.

– Det är uppenbart att domstolarna är allt för vänligt inställda till den bild som åklagaren ger.

Mikael Nilsson tog över försvaret av kvinnan i slutet av juni och har bland annat varit på plats i den lägenhet på Skottegatan för att bilda sig en egen uppfattning av brottsplatsen och bevisningen.

– Jag är inte förvånad över att hon har släppts.

Hur mår din klient i dag?

– Jag brukar inte kommentera den frågan, men jag kan väl säga att både hon och jag är nöjda över att åklagaren tog sitt ansvar, säger Mikael Nilsson.

Även om de båda häktade nu har försatts på fri fot så kvarstår de enligt åklagaren som misstänkta. Sannolikheten att mordet ska få en rättslig lösning måste dock ses som liten i nuläget.

– Polis och åklagare har ju arbetat intensivt med detta ärendet i ett halvår så utredningen borde ju vara mer eller mindre klar. Att de släpper min klient tyder dock på att det inte finns något som talar för hennes skuld. Jag förväntar mig ett avskrivningsbeslut under hösten, säger Mikael Nilsson.

Den andra av de två häktade är en 29-årig man som efterlystes internationellt och som 25 juni häktades vid Ystads tingsrätt. Brottsmisstanken var även här mord.

– Min klient är väldigt lättad. Han är tillbaka hos sin familj och vilar upp sig. Han har redan från början vidhållit att han inte har något som helst med detta att göra, säger advokat Andréas Björkman.

– Jag hoppas att min klient kan avskrivas från ärendet. Åklagaren får visa att det finns bevis för någon annan misstänkt. Om det inte finns några misstänkta kvar så blir det ett cold case hos polisen.

YA har försökt att nå åklagaren för en kommentar i ärendet, men utan resultat.