Mycket naket på Ystads gator

Ystad Artikeln publicerades

Naken men knappast djärvt – det är skulpturtrenden i Ystad. I svallvågorna av debatten om Fritidsflickan gav sig YA ut på nakenspaning.

Inte behövs det en naken kvinnoskulptur till, sade Konstmuseets chef Yrr Jonasdottir apropå förslaget att förstora den lilla nakenskulpturen Fritidsflickan.

Dessutom anser Yrr Jonasdottir att skulpturen förhärligar fascismen och nazismens kroppsideal. Det senare kan man naturligtvis diskutera- och debattera. Men att det finns en hel del naket i skulpturväg i Ystad är ett faktum, visar en liten rundvandring i staden.

Vi börjar i väster i korsningen mellan Repslagaregatan och Erik Dahlbergsgatan. På gräsmattan utanför LO-fackens lokal syns bronsskulpturen Mater, en ammande moder med sitt barn.

Utanför teatern dansar ett ungt, naket par gracilt i brons, Pas de Deux heter verket. Varje dag när Yrr Jonasdottir kommer till sin arbetsplats på museet kan hon se bronsfontänen Ada, en skulptur av en naken kvinna som håller en kruka på sin ena axel. Ada skapades av Stig Blomberg, Fritidsflickans pappa.

Man kan kanske förstå att Yrr Jonasdottirs Blombergkvot är fylld.

Lite längre upp mot gågatan, inne på den vackra gården på Pilgränd 2, hittar man Gåsalisa, även hon naken, liksom gåsen. Sägen säger att damer som kysser gåsens huvud får evig ungdom.

Rör man sig längre österut är det svårt att inte lägga märke till stenskulpturen Sol, en naken kvinna i kolossalformat som blickar mot himlen.

Upp på Österportstorg är det unga paret vid fontänen sedesamt påklädda. Däremot är pojken framför gymnasiet, det tidigare läroverket för gossar, avklädd.

Det är övervägande nakna kvinnokroppar som exponeras på den offentliga skulpturscenen i Ystad. Men här finns också avklädda män, pojkar och flickor. Funderar man på när skulpturerna är skapade, säger de en del om sin tid, precis som Fritidsflickan. Och tolkningen ligger som bekant i betraktarens ögon. Men någon anstöt tar nog ingen av konsten som är traditionell, och kanske rent av lite tråkig.