Annons

Mystisk klänning på besök i Ystad

Vacker och skimrande i renaste guld drar den omedelbart ögonen till sig. Så har den också burits av en drottning. Men är den inte väldigt liten? Det är mycket som är mystiskt med drottning Margaretas klänning.
Ystad • Publicerad 19 mars 2009
Här är allt guld som glimmar. Men har drottning Margaretas klänning verkligen burits av drottningen? Museipedagog Christina Silfverhielm tycker det finns många frågetecken. Bild: Bass Nilsson
Här är allt guld som glimmar. Men har drottning Margaretas klänning verkligen burits av drottningen? Museipedagog Christina Silfverhielm tycker det finns många frågetecken. Bild: Bass NilssonFoto: 

Klänningen finns vanligtvis i Uppsala domkyrka, men just nu hänger den på Klostret i Ystad, inlånad till den stora utställningen Makten och heligheten.

Klänningen ger inte bara fägring för ögat utan är också lite av en gåta som kanske inte kan lösas med mindre än att man öppnar drottning Margaretas grav i Roskilde.

Annons

– Klänningen berättar också en hel del om mode, status och livsvillkor, säger Christina Silfverhielm, husfru och museipedagog på Klostret. När drottning Margareta dog 1492 sade seden att man skulle hänga ett klädesplagg vid gravrummet. Länge hängde en klänning därför i Roskilde domkyrka, där Margareta ligger begravd.

Året efter Skåne blev svenskt och de skånska krigen ännu rasade förde drottning Hedvig Eleonora den till Sverige och lät den hänga i Uppsala domkyrka. Så småningom hamnade klänningen i en kista och glömdes bort. När man flera hundra år senare hittade den igen, var den i dåligt skick, minst sagt. Ärmarna saknades, liksom flera av våderna och det var inte bara tidens tand som gnagt tyget.

– Man tror att hela våder rivits loss och stulits, säger Christina Silfverhielm. Det var ju guld i tyget.

Av klänningsresterna lyckades man på 1900-talet rekonstruera klänningen och Uppsala och Roskilde fick var sin kopia.

– Men det är ingen som säkert vet att det verkligen är drottningens klänning och för att bringa klarhet i den frågan lät man åldersbestämma originalet med kol 14-metoden.

Enligt den är klänningen kanske från mitten av 1300-talet. Det stämmer även överens med dess snitt, med smalt bröstparti och infällda så kallade tallriksärmar.

– Det modet kommer från dåtidens rustjackor. De vida ärmarna behövdes när man skulle svinga ett svärd. Klänningsmönstret verkar däremot vara 100 år yngre. Dess granatäpplen och rosor har man hittat på italienska förlagor från 1400-talet. Ännu mer förbryllad blir man när man ser storleken på klänningen, som passar en tio–tolvårig flicka.

– Margareta gifte sig som tioåring och eftersom klänningen är ett praktverk kanske den bars på just ett bröllop.

Förutom att tyget är dyrbart med band av renaste guld, är den sydd av ett proffs med dubbel vändsöm och anpassad för en speciell person. – Den som ska bära klänningen är krum i livet. Om man öppnade drottningens grav och lät undersöka hennes kvarlevor kanske vi skulle få svar på om klänningen verkligen är hennes, säger Christina Silfverhielm.

Fotnot.Klänningen är ett av de många föremålen i utställningen Makten och Heligheten. Sannolikt finns en spännande historia bakom många av föremålen.

Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons