N som i nakenbadare

Ystad Artikeln publicerades

Nakenbadare söker sig med fördel till stranden öster om Tyge å som rinner ut i havet nedanför Backåkra.

Här på stranden håller sedan decennier tillbaka badare till som fördrar att bada näck. Så sent som i slutet av 1960-talet jagade polis nakenbadarna.

Det berättar en herre som slagit sig ned precis nedanför sanddynerna. Han har en kylväska med sig och en solstol. I övrigt solar han som Gud skapat honom.

– Det var 1967–68 som det kom poliser och jagade bort folk. Men just den dagen var jag inte här, så jag klarade mig, säger han med ett leende.

Återvänt

Han har tillsammans med sin fru under årens lopp återvänt till stranden som sträcker sig vit och inbjudande bort mot Sandhammaren. Nu är han änkeman men fortsätter att bada här. Ju längre bort man går från Löderups camping och parkeringsplatsen i naturreservatet i Hagestad, desto mer naket blir det.

Det inte alls svårt att få en pratstund med nakenbadarna på stranden. De är inte något ljusskyggt släkte även om nakenbadarna tycks föredra att vara i fred. Och när det kommer till att ställa upp på bild i tidningen, om än bara med en anonym rumpa, blir det kalla handen.

En ljum, ostlig vind gör det behagligt att vara på stranden.

– Här är fantastiskt, säger ett pensionerat par som ligger på stranden och solar.

Saknar motstycke

Att det är skönast att bada naken tycker de båda är helt självklart, liksom att stranden saknar motstycke.

I en omröstning på nätet för några år sedan korades också stranden vid Sandhammaren till Sveriges bästa. Då är kanske nakenfaktorn ett stort plus för vissa.

– Vi kommer hit i juni, sedan kan man bada in i september, fortsätter mannen.

Ett annat par som vadar i strandlinjen vill inte alls prata med Ystads Allehanda. Fast mannen och kvinnan verkar njuta ändå.

I en sanddyn sitter en man från Göteborg som berättar att han också varit en trogen besökare i decennier.

– Vi har hus här. Jag tror inte att det finns en skönare strand i hela Sverige, säger han.

Vill vara i fred

Han läser en deckare. Han vill inte säga vad han heter. Så är det med alla nakenbadare som vi pratar med. Inga namn och inga bilder. Fortfarande är nakenbad något som kanske är lite känsligt, eller är det bara sunt att badarna vill vara i fred.