Nattlig magi ger färgerna nytt ljus

Ystad Artikeln publicerades

Är alla skulpturer grå om natten? Eller får de kanske ett nytt liv när mörkret fallit och besökarna lämnat skulpturparken? Marsvinsholms skulpturpark är först i landet – kanske i hela världen – med att erbjuda nattliga visningar.

Långt efter att den sista besökaren lämnat Marsvinsholm och mörkret sedan länge vilar över slottet och dess park, samlas några entusiaster för att med ficklampa ta sig runt i skulpturparken. Det regnar så mycket att Ystads stående teatersällskap tvingats ställa in kvällens föreställning av Resor med moster Augusta, men skulpturparksvandrarna låter sig inte avskräckas.

Det har hänt flera gånger att skådespelarna efter en föreställning gett sig ut i parken. Men det är först nu vi bjuder in allmänheten, förklarar utställningsgeneralen Klas Sundkvist.

Efter uppvärmning i slottets nedre botten, ger vi oss av. Utanför står Ann-Charlott Fornheds skulptur Räven med nyckeln.

Den stora vita räven glänser i ficklampsskenet och får mig för ett ögonblick att tro att jag är i Alice Underland.

Idén till nattliga visningar i parken föddes för flera år sedan.

Skimrande spänning

I mörkret tycks alla skulpturer tappa sin färg och förvandlas till skuggor. Men i ljuset från fick- och pannlampor får de inte bara färg, utan delvis nytt liv. Per Sommers 6,5 meter höga evighetssymbol ser slät ut när den reflekterar dagsljus, men blir spännande och skimrande när den blir belyst. Per Sommer skapade tillsammans med Jon Leifson, Peter Meltzer och Bernhard Misgajski i en workshop tidigare i sommar ett gemensamt verk, som nu finns i parken. Det är flera kuber i olika storlekar som tycks sväva inuti en större kub. Nattetid ser man bit för bit av verket, allteftersom ljuskäglan från ficklampan rör sig över det.

Längre ned i parken finns Margareta Forslunds Kungshyacint och hennes holografiska dekaler på petplastfilm. De skimrar i lampskenet och får vandringen att kännas spännande. Vid stigen ner mot Marsvinsholms kyrka finns Gunnar Carl Nilssons trånga portal i plåt, men som man på håll kan luras att tro att den är av keramik eller tegel.

Magi och lugn

Vandringens mäktigaste och mest mystiska plats är Bernhard Misgajskis Kings and Queens, höga plåttroner ställda i en ring. Nattvandrarna samlas i ringens mitt, släcker lamporna och står tysta en stund. Allt som hörs i natten är regnet som slår mot löven högt över oss.

En av nattens deltagare, Bo Johnson, stannar utanför cirkeln. Han stod vid ett tidigare tillfälle i ringens mitt och tog in platsen med alla sina sinnen, när en ekorre plötsligt ramlade ner intill honom.

– Det var ett magiskt ögonblick. Nu stannar jag utanför cirkeln, förklarar han.

Mer än gråa skuggor

Klockan närmar sig midnatt och spöktimmen. En bit bort bildar slottet med sina torn en mörk siluett. Vår vandring har nått fram till slottets egen djurkyrkogård, som har flera skulpturer, men som alltså inte alls ingår i utställningen. Här vilar slottets trotjänare; hästar, hundar, katter och svärmor.

Det är en ganska märklig plats i dagsljus. Nattetid är den än mer besynnerlig och samtidigt mer fascinerande.

Ficklampans sken sveper över Åsa Melins väktare, Kerstin G Ohlssons galgar som visar kejsarens nya kläder och över de kinesiska konstnärerna W Shaoxiangs och Jiang Shous egen avdelning i skulpturparken.

I mörkret lurar ögats stavar oss att tro att allt är gråa skuggor, men med hjälp av ficklampsljuset aktiveras ögats tappar och ger skulpturerna liv och färg.

Verkar vandringen lockande, har du chansen fredagen den 5 augusti klockan 23, då Klas Sundkvist gör nästa nattliga visning om du vågar.