Nazister bortkörda från gågatan

Ystad Artikeln publicerades
Foto:Per Nilsson

Polisen körde bort representanter från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen från gågatan i Ystad på lördagseftermiddagen för att de störde ordningen. Förutom att dela ut flygblad hade Nordiska motståndsrörelsen stationerat två unga män med organisationens gröna fanor mitt bland lördagsshoppare och flanörer i hörnet vid Apgränd. Polisen kom dit och beordrade dem att flytta sig till en plats där de inte störde ordningen. En order som nazisterna efter en stund valde att följa.

Vid lunchtid fick polisen in flera samtal från upprörda personer som inte tyckte att rörelsen hade något att göra på gågatan. Ingen i demonstrationsföljet är dock misstänkt för något brott.

– Så länge de budskapen inte är hets mot folkgrupp så är det inget brott att gå och dela ut flyers, det är en allmän sammankomst som alla människor har rätt till. Patrullen har gjort den bedömningen utifrån materialet men folk har blivit upprörda, säger Fredrik Bratt, informatör vid polisens ledningscentral.

– Vem som helst får hålla en demonstration utan att ha tillstånd, så länge man inte stör den allmänna ordningen eller trafiken, säger Fredrik Bratt.