Ny skatt på arbetsplagg

Ystad Artikeln publicerades

Den som bär sina arbetskläder på fritiden kommer förmånsbeskattas för detta med start i dag. Men har du rätt kläder kan du slippa skatten.

Har du fått reflexvästar eller uniform att bära på ditt arbete och tycker det är bra att ha kläderna på fritiden också? Se upp – du kan bli skyldig att betala extra skatt. I helgen och flera helger framåt gör Skatteverket en extrainsats vid flera handelsplatser för att kontrollera användandet av arbetskläder på helgen.

- Vi misstänker att staten går miste om stora summor pengar. Vi tar in extra personal och besöker stormarknader i hela sydöstra Skåne, säger Göran Wäst på Skatteverket i Skåne.

Det finns ett sätt att komma ur förmånsbeskattningen. Ett flertal textilföretag har valt att betala in en schablonsumma till Skatteverket för att på så sätt undvika att de som bär just deras kläder drabbas. Har du arbetskläder från någon av dessa tillverkare kan du alltså slippa den nya skatten.

- Problemet är att vissa företag bara betalat in för vissa plagg, säger Göran Wäst.

Tjänstemän kommer att besöka bland annat Willys i Ystad och Coop i Simrishamn och kontrollera personer vars plagg ser ut som arbetskläder. Den som inte har ett godkänt plagg får visa upp legitimation och kommer senare kontaktas av Skatteverket för att fastslå vilket belopp man ska betala. Schablonen som de räknat fram för en reflexväst är cirka 50 kronor per dag.

För att Ystadsborna ska undvika att bli oskyldigt drabbade under helgens kontroller finns det möjlighet att träffa representanter från Skatteverket på Stortorget i dag mellan 12 och 13.

- Man kan komma till vårt bord, visa upp sin reflexjacka, fleecetröja eller blåställ och få ett kvitto som man kan visa upp. Och få mer information om vad som gäller, hälsar Göran Wäst.