Nya flygare med luft under vingarna

Kåseberga Artikeln publicerades
Innan man får upp i luften måste man kunna kontrollera sin skärm på marken.
Foto:Carl Johan Engvall
Innan man får upp i luften måste man kunna kontrollera sin skärm på marken.

Det gäller att ha koll på linor, skärm och omgivningen när man ska upp i det blå. Det fick 14 unga skärmflygare lära sig när de i helgen gick på kurs i Kåseberga.

Nu handlade det förvisso inte om några helt gröna skärmflygare, men det där med att flyga över ett hang kräver lite specialkunskap.

– Alla som går den här kursen har redan gått en grundkurs. Det här är en fortsättningskurs för hangflygning, säger Pierre Rosén som stod som arrangör tillsammans med Heléne Kihlström.

Sammanlagt var det 14 personer som ägnade tre dagar åt att förfina sin teknik, utbyta erfarenheter och få teoretiska genomgångar. Kursen genomförs av den lokala skärmflygarklubben Club Parapente Syd i Kåseberga.

En av de mest långväga deltagarna var Alexander Olausson från Luleå. Han har mest flugit med skidor under fötterna nerför skidbackar.

– Då har man en lite mindre skärm. Men det här är nytt. Hangflygning ger mycket flygning för liten möda, säger han.

Under lördagen var det dock ganska mödosamma övningar. Innan man kan ge sig ut och flyga över hanget på egen hand gäller det att kunna balansera skärmen när man står på marken.

– Jo, vi får kämpa lite nu. Förhoppningsvis blir det mer flyga senare, säger Alexander Olausson.

Säkerheten är prioriterad i utbildningen. Instruktörerna avbryter med jämna mellanrum övningarna för genomgång av säkerheten, både med teori och handfasta tips.

En kurs i första hjälpen ingår också i kursen.

– Vi kommer också att ha en del av kursen hos räddningstjänsten i Ystad där de ska gå igenom första hjälpen, säger arrangören Heléne Kihlström.

Deltagaren Stina Fredriksson från Skövde har flugit i några år, men hoppas bli en säkrare flygare genom kursen.

– Jag flyger oftast med min pappa och då har han koll. Jag vill bli säkrare och klara mer själv, säger hon.