Ökat politikerförakt: ”Lättare att vara kvinna än politiker”

Ystad Artikeln publicerades
Kristina Bendz (M) tycker klimatet mellan politiker hårdnat. Anja Edvardsson (S) tycker väljarna tar sig rätt att vara hånfulla och direkt elaka mot folkvalda.
Kristina Bendz (M) tycker klimatet mellan politiker hårdnat. Anja Edvardsson (S) tycker väljarna tar sig rätt att vara hånfulla och direkt elaka mot folkvalda.

Anja Edvardsson,andranamn på Socialdemokraternas lista, tycker det politiska klimatet har hårdnat och politikerföraktet ökat.

– Det känns olustigare att gå genom staden som politiker än som kvinna, säger hon.

Ystad

Anja Edvardsson har varit politiskt engagerad sedan 1990-talet. Men det är först den senaste mandatperioden hon fått en framträdande roll, som ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

– I takt med att jag blivit mer känd upplever jag också att det är mer OK att säga taskiga saker till mig. Det är inte mellan politiker som tonen hårdnat, utan bland vissa väljare. Min känsla är att missnöjeskrafter och odemokratiska röster hörs mer idag, säger hon.

I valrörelsen är hon ofta ute och träffar väljare.

– Vi står bland annat i vårt tält på Österportstorg och jag tycker folk tar sig rätten att vara otrevliga. Det känns faktiskt ganska olustigt, säger Anja Edvardsson.

På sociala medier märks den hårdnande tonen ännu mer.

– Men också på att våra valaffischer förstörs och skrivs över med elaka saker. Jag gillar inte den tendensen.

Hon har aldrig blivit direkt hotad eller utsatt för våld. Men den hårdnande tonen har fått henne att fundera över politikens pris.

– Det finns ju en risk folk drar sig för att ställa upp politiskt och då blir det ett hot mot demokratin, säger hon.

Samtidigt poängterar hon att Ystad är en trygg stad, även för politiskt arbete.

– Det talas mycket om trygghet i det här valet. Det känns lite märkligt. Som kvinna känner jag mig aldrig rädd eller otrygg när jag går i Ystad, även om det är mörkt, jag är ensam och klädd i kort kjol. Men om jag har min röda partitröja på mig är läget annorlunda. Då är det som att vissa tycker det är fritt fram att visa sitt förakt, säger Anja Edvardsson.

Oppositionsrådet Kristina Benz (M) har också viss erfarenhet av att utsättas för hot.

– Inför förra valet fick jag motta anonyma och hotfulla samtal och brev. Det har jag sluppit nu. Kanske hängde det ihop med att jag var kommunstyrelsens ordförande då, säger hon.

Inför det här valet tycker hon istället att det är företrädare för andra partier som betett sig illa.

– Man måste kunna skilja på åsikt och person och det tycker jag att vi kunnat tidigare. Men inför det här valet är klimatet annorlunda.