Göteborgsforskare spekulant på valen

Ystad Artikeln publicerades
På torsdagen bogserades vikvalen ut från småbåtshamnen igen.
Foto:Mats Flygare
På torsdagen bogserades vikvalen ut från småbåtshamnen igen.

På torsdagsmorgonen bogserade Patrik Juhlin bort den döda vikvalen, som kan ha blivit påkörd, från småbåtshamnen. Vad som nu ska hända med kadavret är oklart.

En sak som står klart är att ingen vill ha ett ruttnande valkadaver inne i småbåtshamnen under en längre tid.

– Jag har kört ut och bundit fast den på ett ställe en bit ut, säger Patrik Juhlin.

Det var han som på onsdagen bogserade in den unika valen till Ystad efter att Ystadsfiskaren Björn Ulup hade hittat den. Eftersom det fanns risk för att valen skulle komma i vägen för sjöfarten valde man att bogsera in den till hamnen. Enligt Sydsvenskan dog valen troligen efter att ha blivit påkörd.

När den kom in till Ystad möttes Patrik Juhlin av hundratals åskådare på kajen som ville få en skymt av det nio meter stora djuret.

– Det har inte varit en lugn stund sen dess. Radio, tv och tidningar har ringt hela tiden, säger Patrik Juhlin.

Frågan om valkadavrets framtid är ännu inte löst. En marinbiologisk forskare från Göteborg har visat intresse för valen.

– Det är oerhört intressant med valkadaver. Vi skulle gärna vilja undersöka vad som händer med skelettet. Det finns väldigt specialiserade djur som enbart livnär sig på valkadaverskelett. Det skulle vara intressant att se hur det ser ut i Östersjön, säger Björn Källström enhetschef på Sjöfartsmuseet och Akvariet i Göteborg.

Det handlar om specialiserade arter av havsborstmaskar. Utmaningen är nu att sänka valen på ett kontrollerat sätt, lämpligen i närheten av ett vrak på cirka 20 meters djup.

– Just nu innehåller den väldigt mycket gaser och är väldigt svår att sänka. Först måste mjukdelarna försvinna. När den sen sjunker till botten ligger den stilla. Det skulle bli ett intressant mål för dykare att åka till och det skulle vara bra om de kunde dokumentera vad som händer åt oss.

Processen med nerbrytningen av skelettet tar sen flera år. Men först måste någon ta på sig ansvaret för kadavret och kostnaderna för sänkningen. Den frågan är ännu inte löst. På ystads kommun har valfrågan landat på miljö-strategen Agneta Greens bord.

– Det här är helt nytt för mig. Jag har varit i kontakt med länsstyrelsen för att reda ut vilka lagkrav som gäller för att kunna använda den till forskning. Det hade varit jättespännande om den skulle kunna användas till det, säger Agneta Green.