Unik val drog många Ystadsbor till hamnen

Ystad Artikeln publicerades
Foto:Sprisse Nilsson

Det var en unik kväll i Ystads hamn på onsdagen när en död vikval bogserades in bland båtarna inför hundratals nyfikna Ystadsbor.

Valen upptäcktes på onsdagsmorgonen av fiskaren Björn Ulups när han var ute för att sätta garn. Enligt Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet som har tagit del av bilder på valen rör det sig om en vikval.

– Jag trodde först att det var en segelbåt som hade slått runt. Det var nervöst att köra fram mot den. Sedan såg jag att det var en val. Det är något som jag aldrig har varit med om och aldrig lär vara med om igen, säger han.

Björn Ulups kontaktade myndigheterna för att ta reda på hur han skulle hantera fyndet. Efter en del diskussioner kopplades Ystadsdykaren Patrik Juhlin in.

– Jag var ute med ett gäng dykare för att dyka på ett vrak. Min första tanke var att valen måste bort så att ingen kör på den. Vi bestämde oss för att köra bort och koppla den, säger Patrik Juhlin.

Strax efter klockan 18.30 på onsdagen kom Patrik Juhlin in med sin last till småbåtshamnen. Då stod hundratals Ystadsbor längs med bryggorna och kajen för att få en skymt av valen.

– Det här är något unikt. Något liknande har jag aldrig varit med om, säger Harald Eriksson som hade tagit barn och barnbarn med sig ner till hamnen för att titta på valen.

Malin Persson hade tagit med sig sin väninna Ulrika Nilsson och hennes barn Hedda och Jonna till hamnen.

– Min man hade läst på nätet om valen och tyckte att jag som gillar fiskar skulle ner och kolla. Det är häftigt att se även om det är synd att den är död, säger Malin Persson.

Fakta

Vikval

Vikvalen (Balaenoptera acutorostrata) är en art i familjen fenvalar.

Vikvalen blir i genomsnitt 8,5 meter lång men exemplar på upp till drygt tio meter har påträffats. Den är svart till mörkgrå på ovansidan och vit på buken. Vikvalen utmärker sig genom sin tydligt bakåtböjda ryggfena.

Arten förekommer i alla hav på norra jordklotet men undviker grunda områden. Därför ses den sällan i Nordsjön och i Östersjön påträffas endast individer som kommit på avvägar.

Vikvalen lever ensam eller i grupper med upp till fem individer. Den kan nå höga hastigheter och eskorterar ofta fartyg. Födan består av kräftdjur, sill och sardin.

Visa mer...