Överlägsen vinnare i Wallanderloppet

Ystad Artikeln publicerades

Årets upplaga av Wallanderloppet kunde inte erbjuda samma spänning som böckerna om kriminalkommissarien från Mariagatan. 24–årige David Nilsson från Högby IF var helt ohotad på den sex kilometer långa sträckan.

Segermarginalen ned till tvåan Jakob Lööf, Pan Kristianstad, blev till slut hela 31 sekunder - en evighet i sammanhangen. David Nilsson drog ifrån direkt, tog spurtpriset efter tre kilometer och hade inga problem att hålla undan och vinna Wallanderloppet i sin första start i Ystad.

– Det kändes bra i början och under den största delen av loppet, målsättningen var att komma under 18 minuter. Men sista kilometern var jobbig, även om det passar mig att springa sent på dagen när det inte är så varmt, sa Nilsson, som sprang i mål på 18,02.

Att David Nilsson skulle stå som segrare efteråt var ganska väntat. Dels för att fjolårets vinnare Johan Larsson, Lund, inte var på plats för att försvara titeln. Men även för att Högbylöparen är i formtopp – denna säsong har han bland annat sprungit hem ett SM-silver i såväl maraton som den långa sträckan (12 kilometer) på terräng-SM. Och nu visade han att han även kan på kortare sträckor.

– Det var en bana med många kurvor, men man hinner inte se så mycket annars. Jag har inte läst böckerna om Wallander, men man borde kanske göra det nu. Fast jag väljer nog att se filmerna i stället. Jag har ju faktiskt pluggat film i Skurup, sa ölänningen, vars stora mål är SM på 10 000 meter i Gävle i augusti.

Bästa YIF-löpare blev liksom tidigare år Stefan Pettersson, som fick kämpa för sin tiondeplats.

– Vilket otroligt starkt startfält! Jag gjorde en miss som gick ut för hårt, men tiden blev den samma som i fjor trots min idiotstart. Men det här är höjdpunkten på säsongen med alla man känner som hejar fram en, sa Pettersson och pustade ut.

Hos damerna var det jämnare i toppen. Sara Ivarsson hade kommandot hela vägen men Sjöbotjejen Sandra Nilsson, numera tävlandes för Åhus, hämtade in på slutet men fick ge sig med 13 sekunder. Eva Lönnqvist blev precis som i fjor bästa YIF:are. Med tiden 25,15 blev hon elva totalt.

Nämnas bör även att Wallanderloppet växer för varje år och har utvecklats till en fullskalig folkfest. I år satte man nytt deltagarrekord - 333 löpare deltog i tävlingen och det var en mer än i fjor.