Annons

Brandfarligaste månaden är här

December är en brandfarlig månad. I snitt rycker räddningstjänsten ut på 80 bostadsbränder i Skåne under julmånaden. Förklaringen är dock inte alla levande ljus, utan matlagning. Brandskyddsföreningen tipsar om hur julfirandet kan göras mer säkert.
Sydöstra Skåne • Publicerad 30 november 2019 • Uppdaterad 9 december 2019
Vanligaste orsaken till bostadsbränder i december är inte juleljus, utan matlagning.
Vanligaste orsaken till bostadsbränder i december är inte juleljus, utan matlagning.

Statistiken visar att nio av tio bränder med dödlig utgång inträffar i bostäder. Varje år larmas räddningstjänsten till mer än 6 000 bostadsbränder.

Enligt Brandskyddsföreningens sammanställning rycker räddningstjänsten i genomsnitt ut till 80 bostadsbränder under december månad.

Annons

– Att brandrisken ökar i juletid känner de flesta till, men få vet att spisen orsakar betydligt fler bränder än levande ljus. Även el-relaterade bränder, exempelvis i samband med laddning, blir en allt vanligare brandorsak, säger Lars Brodin, brandingenjör och expert på Brandskyddsföreningen.

För att minska risken för bränder tipsar Brandskyddsföreningen om fem sätt att brandsäkra bostaden. Det viktigaste av tipsen är att skaffa brandvarnare – och se till att den fungerar.

– De flesta har en brandvarnare hemma, men kontrollerar den allt för sällan. Vid en majoritet av alla dödsbränder saknas en fungerande brandvarnare. Brandvarnare räddar liv, så enkelt är det, säger Lars Brodin.

För att uppmärksamma behovet av brandvarnare har den 30 november utsetts till Brandvarnardagen.

Brandskyddsföreningens 5 bästa tips för ett brandsäkert julfirande:

  • 1. Vakta spisen - Hjälp minnet på traven, sätt en äggklocka eller ett mobillarm om du måste lämna spisen under matlagning. Ytterligare ett sätt att höja säkerheten är att installera en spisvakt som stänger av spisen då den känner av risk för brand.
  • 2. Kolla elen - Använd jordfelsbrytare och CE-märkta produkter. Kontrollera regelbundet att sladdar och utrustning är i bra skick.
  • 3. Håll ljusen sällskap - Lämna aldrig ett rum med levande ljus, tänk på var du placerar ljusen och använd gärna obrännbara ljusstakar och dekorationer.
  • 4. Utrusta dig - Kontrollera att dina brandvarnare fungerar och glöm inte att byta batterier. Ha minst en brandvarnare per våningsplan, och gärna i anslutning till sovrum och kök där det är vanligt att bränder börjar. Brandfilt och brandsläckare är också bra att ha hemma.
  • 5. Sota regelbundet - Försäkra dig om att din eldstad är registrerad hos ett av kommunen utsett sotningsdistrikt.
Emma LawessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons