Planteringstips inför våren

Ystad Artikeln publicerades

Hellre för torra än dränkta plantor och snarare lite slarvigt spridda frön än noggrant sådda. Trädgårdsmästaren Kjell Åberg delade frkostigt med sig av tips när han på söndagens fick besök i sin handelsträdgård av medlemmarna i trädgårdsföreningen Sub Rosa.

Det är uppenbart att många längtar efter att börja plantera och påta i landet. Och det är alldeles rätt tid nu. I själva verket spirar redan mängder av små späda plantor i växthusen hos Åbergs.

Ann-Christine Larsson från Stora Herrestad berättar att hon är igång med vårsysslorna. Hon har planterat om sina pelagonier och sått basilika.

Hon är också kassör i trädgårdsföreningen Sub rosa som har 122 medlemmar.

– Vi skulle vilja ha lite fler medlemmar, säger hon.

Intresset för besöket hos Åbergs trädgård var dock stort. Det var trångt i växthusen när Kjell Åberg skulle ge sina odlingstips.

Principen som man arbetar efter hos Åbergs är att så i växthus där det är relativt varmt. Sedan flyttas krukorna till växthus med svalare temperaturer. Hur svalt beror på vad som har planterats. Men man vill inte att plantorna ska sticka iväg. Enligt Kjell Åberg är det vanligt att odlare besprutar plantorna för att de inte ska bli långa och rangliga .

–Men så gör inte vi här.

Över huvud taget talade han sig varm för att odla efter sunda förnuftet, inte krångla till det och bara se till att bladen var överst och rötterna i jorden.

Trädgårdspåtandet har Svea Brattse från Ystad också saknat under vintern. Hon har stor balkong och odlingslotter.

– Det är livsglädje med trädgård, säger hon innan hon tar del av fler av Kjell Åbergs tips..