Annons

Polen – ett land med krigslagar för 25 år sedan

Medan Sverige firade lucia infördes krigslagar i Polen. Den 13 december 1981 ställdes allting på sin spets.
Ystad • Publicerad 14 december 2006
Generalkonsul Gerard Pokruszynski, kommunalrådet Kent Mårtensson och Tor Johanson, vice ordförande i Svensk-Polska samfundet avtäcker minnestavlan i färjeterminalen.BILD: THORSTEN PERSSON
Generalkonsul Gerard Pokruszynski, kommunalrådet Kent Mårtensson och Tor Johanson, vice ordförande i Svensk-Polska samfundet avtäcker minnestavlan i färjeterminalen.BILD: THORSTEN PERSSONFoto: 
Ystads Allehandas förstasida måndagen den 14 december 1981 berättade om att undantagstillstånd införts i Polen och att fackliga ledare fängslats.
Ystads Allehandas förstasida måndagen den 14 december 1981 berättade om att undantagstillstånd införts i Polen och att fackliga ledare fängslats.Foto: 

En minnestavla i färjeterminalen i Ystad ska påminna om de dramatiska händelserna och alla som offrade sig i frihetskampen. Och, inte minst, hjälptransporterna som skeppades ut från Ystad.

På onsdagen avtäcktes minnestavlan vid en ceremoni i färjeterminalen. Kommunalrådet Kent Mårtensson (s) höll tal, precis som Pol-Lines vd Lars-Ove Forsberg, polska generalkonsuln Gerard Pokruszynski och Tor Johanson, vice ordförande i Svensk-Polska samfundet.

Annons

Dr Hieronim Medynski är en eldsjäl som organiserat massor av hjälpsändningar till sitt gamla hemland. Hieronim Medynski var på plats i går och berättade hur han upplevde dagarna när kommuniststyret började knaka i fogarna.

– Vi var nere i Polen med en hjälptransport och stoppades av soldater. "Här får ni inte vara, det är krigstillstånd" sade de. Det gick inga färjor från Swinoujscie på kvällen så vi var tvungna att köra hem genom Östtyskland. Alla portar stängdes när krigslagarna trädde i kraft. Ingen fick passera ut eller in. Kommunikationen med omvärlden slogs ut och under en tid skötte rederierna alla affärer från Ystad.

– Hemskt att så många duktiga och intelligenta människor arresterades av kommunistregimen. En del av dem fängslades i flera år, sade Hieronim Medynski.

Minnestavlan var inledningsvis draperad i polska flaggan. Efter avtäckningen gick Lars-Ove Forsberg fram och lade ner en bukett blommor i rederiets färger, blått och vitt.

Texten på tavlan ger resenärerna en bra bild av det som hände för 25 år sedan.

"Den 13 december 1981 förklarade den dåvarande kommunistiska regimen krigstillstånd i Polen. Alla förbindelser med omvärlden bröts. Fackföreningsledare från Solidarnosc internerades. Efter starka internationella påtryckningar tilläts visst inflöde av humanitär hjälp. Den 18 januari 1982 kunde den första organiserade hjälptransporten skeppas ut från Ystad på fartyg från polska rederier. Detta blev inledningen till den största internationella hjälpinsats som genomförts sedan andra världskriget. Ystad blev centralpunkten för all nordisk hjälp.

De hjälpande händer som under våra svåra dagar räcktes glömmer det polska folket aldrig. Må denna minnestavla alltid erinra härom."

Magnus Wegerup

0411-55 78 65

magnus.wegerup@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons