Polisstationer stängs för allmänheten i tre kommuner

Skåne Artikeln publicerades
Mats Cronhag är polisområdeschef i lokalpolisområde Ystad.
Mats Cronhag är polisområdeschef i lokalpolisområde Ystad.

Från och med i dag, måndag, går det inte att besöka polisen i Skurup, Sjöbo och Tomelilla. Istället ska medborgarna kunna ringa.

I lokalpolisområde Ystad ingår fem kommuner: Ystad, Skurup, Sjöbo, Tomelilla och Simrishamn. På alla orter finns polisstationer som hittills har haft öppet en förmiddag i veckan. I Ystad har stationen öppet varje dag.

Men nu blir det ändring på det.

I dag meddelar polisen i ett pressmeddelande att de ska sluta ta emot besök från allmänheten i Skurup, Sjöbo och Tomelilla under en försöksperiod fram till hösten.

Anledningen är att det har kommit så pass få besökare under öppettiderna.

– Karaktären på ärendena kräver inte alltid polispersonal. Ett personligt möte är ofta inte så nödvändigt. Vi vill använda resurserna mer optimalt utifrån medborgarnas bästa, säger lokalpolisområdeschef Mats Cronhag.

Istället införs telefontider till kommunpoliserna varje tisdag mellan klockan 8 och 10 på morgonen. Där kan generella frågor om tryggheten i kommunen ställas. Polisen tar också emot tips om brottslighet i kommunerna. Numret är inte till för att anmäla pågående brott eller för att ställa frågor om pågående utredningar. Lokalpoliserna kommer att kunna nås på telefon på nummer 114 14.

Kommunpoliserna kommer att finnas tillgängliga på flera andra sätt, säger Mats Cronhag. Bland annat genom medborgardialoger och via sociala medier.

– Detta kommer att frigöra tid så att fler medborgare kan komma in kontakt med sin kommunpolis. De är navet i det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet, så vi vill frigöra dem för detta arbete, säger Mats Cronhag.

I Simrishamn och i Ystad kommer polisstationerna fortsätta att ha öppet för medborgarna som tidigare.

Försöket ska utvärderas till hösten. Det kommer att ske genom någon form av dialog med medborgarna, säger Mats Cronhag.