Polisen utreder mordbrand: "Allvarligt"

Ystad Artikeln publicerades
8 bilder
Foto:Carl Johan Engvall

Tre bilar i hamnen förstördes under natten mot torsdag genom anlagd brand. Polisen utreder händelsen som mordbrand. Ytterligare en bil på Surbrunnsvägen totalförstördes i en anlagd brand.

Ytterligare bilar som stod parkerade i närheten av de totalt utbrända fordonen har också fått skador. Totalt rör det sig om sex bilar som har skadats i bränderna.

– Det här har jag inte varit med om tidigare i Ystad. Vi ser allvarligt på detta och jobbar intensivt på att ta reda på mer, säger kommunpolis Patric Nihlén.

Branden i småbåtshamnen på Spanienfararegatan var så kraftig att den intilliggande byggnaden skadades. Träkonstruktionen innanför plåtfasaden är delvis förkolnadoch spridningsrisken var stor.

– Klockan halv två vaknade jag av att jycken skällde och jag hörde en hög duns. Jag kollade ut och såg att det brann utav bara helvete. Då ringde jag räddningstjänsten, säger Ove Engström som bor i närheten.

Fyra timmar efter larmet om bränderna i hamnen kom ett nytt larm om en bilbrand på parkeringen bakom stadsbiblioteket på Surbrunnsvägen. Där är en bil totalt utbränd. En bil som stod parkerad bredvid har fått skador på sidan där platsdetaljer har smält av värmen.

– Det är svårt att utreda, men vi analyserar alla uppgifter vi har. Självklart ser vi en koppling mellan bränderna, men även till flera andra skadegörelser av bilar den senaste tiden. Vi vill ha in alla typer av iakttagelser som kan hjälpa oss i arbetet, säger Patric Nihlén.

Byggnaden nere i hamnen inhyser Armand Krajncs Ystad sportklubb och det som tidigare var Open house. Tanken med Open house vara att skapa en mötesplats för unga för att undvika till exempel skadegörelse på stan. Initiativtagaren Armand Krajnc var på torsdagsmorgonen på plats.

– Det var just precis det här som Open house skulle motverka. Hade det varit öppet hade de kanske gått in där i stället för att tända eld på bilarna, men man ville inte satsa på den verksamheten. Jag har sett precis samma utveckling i Landskrona. Det börjar med några killar som blir kungar i stan. De drar till sig fler och sen är ett gäng. Det här är bara början, säger Armand Krajnc.

Fakta

Skadegörelse på bilar 2017

Artiklar om skadegörelse i Ystads Allehanda.

2 januari: Åtta anmälningar om skadegörelse på Båtmansgatan, bland annat krossade rutor.

1 februari: Bil parkerad på Segelgatan sprejad med svart färg. Ytterligare en bil är enligt anmälan drabbad.

6 februari: Fyra däck sönderskurna på Lilla Norregatan, två däck och repad lack på en bil på Planeteringsgatan, två bilar med repor på Fågelfängaregatan, betongblock kastat på motorhuv på Beijersgatan, repad lack på Spaljégatan.

8 februari: Två bilar repas på Ica Kvantums parkering.

Visa mer...