Polisen varnar: Anmäl viltolyckorna – ”kan bli dyra böter i onödan”

Sydöstra Skåne Artikeln publicerades
Kommunpolis Patric Nihlén påminner bilister om att anmäla viltolyckor – även om det drabbade djuret springer iväg.
Kommunpolis Patric Nihlén påminner bilister om att anmäla viltolyckor – även om det drabbade djuret springer iväg.

Rättelse: Tidigare nämndes hare i artikeln. Dessa omfattas inte av anmälningsplikten.

Säsongen med extra mycket viltolyckor är här. Men det många drabbade bilister glömmer är att anmäla till polisen – något som kan stå dem dyrt i slutändan.

Mörka vägar och aktivt vilt. Vi befinner oss nu i en period på året då viltolyckorna ökar. Polisen i sydöstra Skåne passar därför på att påminna bilister om plikten att anmäla alla olyckor, direkt efter att de har inträffat.

– Enligt lag är man skyldig att göra en polisanmälan när man krockar med vilt, oavsett om vildsvinet, rådjuret eller vad det nu är springer iväg, säger Patric Nihlén, kommunpolis i Ystad.

Ofta dröjer det innan polisen får vetskap om olyckorna, något som kan orsaka onödigt lidande för djuren.

– De kan ju ha sett ut att klara sig men blir kanske liggande ett par hundra meter bort. Tyvärr får vi ofta kännedom om detta en, två eller till och med fjorton dagar efter händelsen.

Detta kan även bli en dyr historia för den ansvarige föraren.

– Man gör sig faktiskt skyldig till jaktbrott när man inte anmäler. Det kan bli dryga dagsböter, helt i onödan, säger Patric Nihlén.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.