Polisens uppmaning: Märk era barn

Kivik/Sjöbo/Tomelilla Artikeln publicerades
Polisen besöker marknaderna med sin husbil.
Polisen besöker marknaderna med sin husbil.

Polisen uppmanar alla föräldrar som besöker marknaderna i sydost att märka sina barn. Ett telefonnummer på armen skulle göra att bortkomna barn lättare skulle komma till rätta.

En syssla som poliserna ofta brukar få ägna sig åt på alla marknader är att återförena familjer.

– Ibland är det rena barnstugan hos oss. Det är mycket folk på en marknad och barn kommer bort hela tiden, säger kommunpolis Mikael Svensson.

Ofta kommer marknadsbesökare till polisen med upphittade barn.

– Då få vi gå ut med en efterlysning för att hitta föräldrarna.

Något som skulle underlätta är om föräldrar märkte sina barn.

– Skriv telefonnummer på barnens armar med tusch eller bläck, råder Mikael Svensson.

”Det är inte många lugna stunder hos oss.”

För första gången har polisen slagit sig ner på marknaden i Kivik med sin husbil. Bilen kommer även att följa med till Sjöbo marknad.

– Vi syns bättre när vi har husbilen med oss och vi är ju där för att vi vill träffa folk. Vi ska förstås även bidra till ordningshållningen, men primärt är vi kommunpoliser på plats för att möta folk, säger Mikael Svensson.

Och det är många som vill prata.

– Det är en strid ström. Det är inte många lugna stunder hos oss. Vi passar på att dela ut reflexer, pennor och informationsmaterial om till exempel hur man ska uppföra sig på sociala medier.

Just under marknader brukar poliserna också få hantera en hel del hittegods.

– Folk brukar lämna in saker de hittat. Under hela måndagen fick vi dock bara ett enda bankkort. Och ägaren hittade vi nästan direkt.

Mikael Svensson vill även passa på att varna för ficktjuvar.

– Man ska alltid tänka på var man har sin värdesaker när man är på marknad.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.