Premiär för nationellt prov i digital form

Ystad Artikeln publicerades
IT-koordinator Niclas Olsson övervakade ettorna i NA14b, EK14, SA14, HA14 och NB14 när de skrev nationellt prov i engelska i digtal form.
Foto:Carl Johan Engvall
IT-koordinator Niclas Olsson övervakade ettorna i NA14b, EK14, SA14, HA14 och NB14 när de skrev nationellt prov i engelska i digtal form.

När ettorna på Österport på onsdagen skrev nationellt prov i engelska gjordes det för första gången helt digitalt.

Även om det i dag är självklart att elever i skolan använder sig av datorer i de flesta sammanhang så har det bland lärare funnits ett visst motstånd mot att låta dem skriva prov på sina datorer. Hur ska man mäta kunskapen när all fakta finns tillgänglig ett knapptryck bort? På sydskånska gymnasieförbundet har man under en tid provat en ny programvara för att kunna dra nytta av elevernas datorer och datorvana utan att öppna upp för fusk. På onsdagen var det skarpt läge när skrivdelen i det nationella provet i engelska gavs i digital form.

– Det har gått jättebra. Jag hade 85 elever som skrev i aulan och det var inga problem, säger IT-koordinatorn Niclas Olsson.

Skolan använder sig av en programvara som heter Digiexam som blockerar användarens hårddisk efter att man har fått en kod till själva provet. Det är bara provet som är öppet och datorn öppnas upp igen genom att provet slutförs.

Metoden har provats på vanliga prov i skolan tidigare, men det här var första gången som det gjorde på ett nationellt prov. Ystad var en av 16 gymnasieskolor i landet som var med i premiären.

– Det är skönt att slippa alla papper vid rättningen. Men det är lite ironiskt att lagen kräver att nationella prov ska lagras i pappersform så nu står jag och skriver ut alla, säger Niclas Olsson på eftermiddagen.