Presidentmordet som skakade en hel värld

Ystad Artikeln publicerades

I dag är det 50 år sedan USA:s president John F Kennedy mördades på öppen gata i Dallas. Händelsen fick genklang i hela världen och än i dag är det många som ganska precis minns vad de gjorde när de nåddes av nyheten. En som både minns och som ständigt påminns om den amerikanske presidenten är Ystadsbon John Kennedy. Att vara namne med den amerikanske president kan ha sina sidor. Fråga bara Ystadsbon John Kennedy. Han har fått favörer tack vare sitt namn, men även blivit utan både hotellrum och taxi.

Ystadsbon John Kennedy har faktiskt lite mer gemensamt med presidenten än bara namnet. Liksom John F Kennedy är John Kennedy nordamerikan. Han är född och uppvuxen i Kanada och hans familj kommer ursprungligen från Irland.

– Det gör även presidentens släkt och sannolikt är vi släkt. Våra släkter kommer i alla fall från samma område på Irland, berättar John Kennedy i telefon från Spanien.

Där bor han numera halva året. Resten av sin tid bor han i lägenhet i Ystad.

Som ung gick John Kennedy till sjöss. Hans namn väckte en del uppmärksamhet.

– Det hände faktiskt ganska ofta att jag inte blev trodd. När jag bokade hotellrum i mitt namn hände det att det inte fanns något när jag kom fram, eftersom man trodde det var någon som skojat om bokningen.

Samma sak hände också med taxibokningar. Men namnet har även gett fördelar.

– En gång blev jag inbjuden till Robert Aschbergs program i Tv3. I det medverkade även en Marilyn Monroe och andra namnar till dem som fanns runt den amerikanska presidenten.

Charm drog till Ystad

Vid ett annat tillfälle under en resa till Sydostasien blev han och hustrun Åsa-Lena näst intill kungligt behandlade.

– Folk tyckte det var roligt att jag heter John Kennedy.

I Ystad hamnade John och Åsa-Lena mest av en slump. Familjen bodde i Vadstena men var på besök hos vänner i Skåne. Under en utflykt på Österlen besöktes även Ystad.

– Vi tyckte staden var charmig och både jag och Åsa-Lena kunde tänka oss att flytta dit.

Sagt och gjort. Flyttlasset gick från Vadstena till Ystad där John öppnade antikvitetsaffär på Apgränd. Sedan flyttade familjen till Frenninge gamla prästgård. Renoveringen av den har Ystads Allehanda berättat om i flera reportage.

Ung vid mordet

Mordet på John F Kennedy minns Ystadsbon John Kennedy väl.

– Jag läste ett meddelande om mordet i mässen ombord på den båt jag tjänstgjorde på då. Meddelandet var utskrivet av telegrafisten ombord.

– Jag var 22 år den gången och kände mig nog inte så berörd. Jag var lite för vild för att vara politiskt medveten, säger John Kennedy.