Annons

Prins Eugens Österlenmotiv ställs ut i Ystad

Ystad • Publicerad 9 juni 2005
I sommar ställer Ystads konstmuseum ut en stor del av Prins Eugens Österlenmålningar. Konstchefen Thomas Millroth har fått tillgång till mycket material. Här syns han vid en av de större målningarna. BILD: JAN-OLLE PERSSON
I sommar ställer Ystads konstmuseum ut en stor del av Prins Eugens Österlenmålningar. Konstchefen Thomas Millroth har fått tillgång till mycket material. Här syns han vid en av de större målningarna. BILD: JAN-OLLE PERSSONFoto: 

Ystads konstmuseum får kungligt besök under sommaren när Prins Eugens Österlenmålningar ställs ut.

Under 1930-talet tillbringade målarprinsen Prins Eugen ett flertal somrar på Österlen och den konstnärliga produktionen var rik. Under sommaren ställs flertalet av prinsens Österlenmotiv ut.

Annons

Konstmuseets chef Thomas Millroth vill ha flera olika infallsvinklar på prinsens liv och måleri. Därför visas Prins Eugens målningar tillsammans med två samtida konstnärers verk - Anna Wessman och Mette Wide.

Wessman har gjort verk som på olika sätt kommenterar Eugens livssituation som prins och konstnär.

– Prins Eugen var ju radikal och humanist, förklarar Millroth, och samtidigt var han kunglig med allt vad det innebar. Bland annat sympatiserade han med krafter som ville förändra samhället till det bättre och han tog aktivt avstånd från nazismen. Till skillnad från många andra i kungafamiljen.

Detta har Anna Wessman bland annat kommenterat i ett dubbelporträtt av prinsen och en ung uniformerad nazist.

Mette Wide gör i sin tur abstrakta målningar som på ett visuellt plan samspelar mer direkt med naturens kraft och Eugens verk.

Fast mest i blickfånget är givetvis prinsens egna naturmålningar. Lyriska och romantiska brukar de kallas och när man tittar på tavlorna är det lätt att hålla med. De föreställer allt ifrån hamnen i Kivik till backarna i Brösarp, Vemmerlövs kyrka och dyner vid Sandhammaren.

Utställningen har fått låna alla tillgängliga tavlor med Österlenmotiv som fanns på Waldemarsro, prinsens hem och måleribas på Djurgården i Stockholm, numera museum.

Tre olika sidor av prinsens konstnärskap visas upp. Som två motsatser finns de stora praktmålningarna och de mer pittoreska, nästan lite turistaktiga motiven. Dessutom ställs betydligt mer okända kritteckningar på papper ut.

Målarprinsen upptäckte Österlen genom konstnärsvänner och det som fick honom att stanna och måla var ljuset och den orörda naturen. Oftast körde han runt i sin ovanliga målarbil, specialbyggd och diskret maskerad för att prinsen skulle få måla ostört. Utställningen pågår den 11 juni t o m den 28 augusti.

Joel Eriksson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons