Projekt Språkvän drar igång i Ystad

Ystad Artikeln publicerades
Peter Eriksson har tagit fram den här logotypen för sitt nya projekt Språkvän Ystad.
Foto:Fredrik Sjöstrand
Peter Eriksson har tagit fram den här logotypen för sitt nya projekt Språkvän Ystad.

Nu kan Ystadsbor få hjälp med att få kontakt med flyktingar, och vara med och hjälpa nyanlända få en bra start i Sverige. Projektet heter Språkvän och nästa träff är i helgen.

Precis som med den interkulturella mötesplatsen Let the children play på KFUM-huset är det Ystadsbon Peter Eriksson som tagit initiativet till projektet Språkvän i Ystad.

– Vi har redan haft ett första möte och det har varit oväntat lättjobbat. Vi har redan 14 personer som skrivit upp sig för att bli språkvänner, och vi har hunnit matchat sju av dessa med flyktingar i området, säger Peter Eriksson.

Projektet följer de riktlinjer som ett nationellt resurscentrum, som arbetar för att engagera frivilliga språkvänner, tagit fram.

Tanken är att man som språkvän har möjlighet att hjälpa en person med utländsk bakgrund att få en bra start i sitt nya hemland, samtidigt som man lär känna en ny kultur.

– Det är ett upparbetat koncept, där folk får fylla i ett formulär på webben och där vi sedan försöker matcha efter önskemål och gemensamma intressen. Rekommendationen är att man lägger lite energi på att lära känna varandra i början, kanske med två träffar i veckan.

På frågan varför han som privatperson engagerat sig i integrationsfrågan svarar Peter Eriksson:

– Det duger inte att sitta hemma och vänta på att systemet, myndigheterna, ska fixa integrationen.

– Belöningen för mig är att vara med på de här träffarna. Att se människor få kontakt, att ta del av den stämning som vi skapar. Det är otroligt häftigt, säger Peter Eriksson.

Nästa matchningsträff blir på lördag, någonstans i Ystad. Anmälan kan göras på www.sprakvanystad.se.