Publikrekord på Svenstorps skördefest

Ystad Artikeln publicerades

I år är det 25 år sedan Kaj Olsson kom på den lysande idén att arrangera en gammeldags skördefest, som på farfars tid. Skördefesten har blivit en lokal tradition som lockar fler och fler utställare och tusentals besökare. Och det betyder klirr i kassan för Svenstorps IF som arrangerar skördefesten.

Redan vid infarten anar man publikrekord. Parkeringen är fylld till brädden vilket innebär att nu är det dags för plan B. Nästa åker.

– Det var längesen det såg så här bra ut, säger Filip Lindström som har till uppgift att dirigera bilförarna.

Vid entrén lockar gamla fina raggarbilar och andra rariteter. En vinröd Morris 1950 drar uppmärksamheten till sig.

– Vi använder den nästan dagligen, säger Björn Stensson från Simrishamn. Den fungerar också mycket bra som campingbil. Jag hade tur och hittade den på ett besök i England. Men då i ett annat skick. Jag har gjort i ordning den sen dess.

Harry Bendroth går omkring i en för tiden något udda kostym. Den är sydd i tweed. Kavajen har fyra fickor vilket ger en lite sportig look till ”äppelknyckarbyxorna” och de rutiga strumporna.

– Men skorna Harry! De passar ju inte. Det är ju myggjagare.

– Ja, det är riktigt. De köpte jag på 70-talet. Men kan ni gissa vem som sytt kostymen? Inte. Det är Nisse Skräddare i St Olof och jag fick den 1948 när jag skulle börja på lantmannaskolan i Önnestad. Där behövde man ha lite finare kläder. Käppen är förresten farfars och klockan min fars.

Populär helstekt gris

Matos från olika håll sticker i näsan. Och det går inte att ta miste på var den helstekta grisen serveras för där är kön oändlig.

– Jag har köat i 30 minuter, säger Solveig Karlsson som kommer balanserande med två välfyllda tallrikar till ett av borden.

För den som inte vill äta helstekt gris finns det också pannkakor, sillamackor, äggakaka, varm korv, med mera som alternativ.

Hoppa i hö roligast

Marknadsområdet är fyllt av olika hantverkare som säljer smycken, textilier, vaxdukar, babykläder, handgjorda borstar och annat. I ett stånd kan man köpa smycken gjorda av älg och vildsvinständer och prydnadsföremål av horn. Matproducenter och andra varor som är producerade i närområdet finns det också gott om.

På åkrarna runt marknadsområdet visas olika typer av traktorer och andra jordbruksmaskiner, både gamla och nya. Där demonstrerar män i gammaldags kläder också huggning och tröskning med lie och slaga, plöjning med hästar, spånhyvling, hur en gammal skördetröska fungerar, stenkrossning med mera.

Speciellt för barn finns ett jättespännande leksaksmuseum och ett stort modellandskap. Barn gillar ju djur och det behovet är också tillgodosett med små kaniner, får, kalvar och alpackor att klappa, likaså ponnyridning eller åka i vagn efter traktor. Men roligast är nog att hoppa i hö. Folk trivs i trängseln och sitter och fikar och äter eller bara tittar på de som går förbi. Alltid känner de någon.