Radioprofilen: ”Varje dag är en kamp”

Ystad Artikeln publicerades

Göran Sagstuen är en välbekant radioröst i sydöstra Skåne. För fyra år sedan fick han veta att han är bipolär.

– Varje dag är en kamp, men det är en ångest och en värk som inte syns utåt.

”Skäms inte för att du har en psykisk sjukdom. Var istället stolt över den du är.” Radioprofilen Göran Sagstuen är öppen med sin bipolära sjukdom.
Foto: Sprisse Nilsson
”Skäms inte för att du har en psykisk sjukdom. Var istället stolt över den du är.” Radioprofilen Göran Sagstuen är öppen med sin bipolära sjukdom.

Fem vita tabletter och två färgglada kapslar.

I förra veckan lade Radio Active-profilen Göran Sagstuen upp en bild på Facebook som visar de mediciner han äter varje dag för att hålla sin bipolära sjukdom i schack.

De varma reaktionerna lät inte vänta på sig.

– Jag fick så mycket kärlek. När jag gick ut i bredare cirklar med att jag har bipolär 2 så fick jag så otroligt mycket positiv respons.

– Vi börjar prata mer om psykiska sjukdomar i samhället och det är så otroligt viktigt. Den psykiska sjukdomen är dold. Den syns inte på oss. Men vi är många som har den.

Göran Sagstuen pratar med sin lugna och tydliga radioröst över en kopp kaffe. Det märks att han är trygg med att berätta om sin kroniska sjukdom, som utmärks av tvära känslokast i en obönhörlig bergochdalbana.

Bilden på de dagliga medicinerna som Göran Sagstuen lade ut på sociala medier.
Foto: Privat
Bilden på de dagliga medicinerna som Göran Sagstuen lade ut på sociala medier.

Diagnosen fick han så sent som 2014, då han var 42 år.

– När jag var yngre var det kanske uppenbart för andra att jag hade någon slags diagnos, men det var det i alla fall inte för mig.

2008 gick Göran Sagstuen in i väggen och hamnade i en djup kris.

– Jag hade en sjujäkla resa innan jag hittade rätt läkare. Jag tänker ofta för de som inte orkar fajtas för sig själva, eller som inte har någon som kan hjälpa dem. Diagnosen är viktig, för att få rätt hjälp.

Fakta

Göran Sagstuen

Yrke: Programledare på Radio Active i Ystad sedan sju år. Arbetat i många år på olika radiostationer i Sverige, bland annat på Mix Megapol.

Aktuell: Vill uppmärksamma bipolär sjukdom.

Ålder: 46 år.

Familj: Fästmö.

Bor: Ystad, men är i flyttagen.

Fritid: ”Vara med min fästmö. Sedan försöker jag tillbringa mycket tid med djur, för jag märker att det är bra för mig. Särskilt katter kan få mig att slappna av.”

Visa mer...

I dag är han inne på sin nionde läkare.

– Bland det första han sa till mig var: ”Du, ta inte livet av dig, för de flesta ångrar sig efter ett halvår...”. Det var så avväpnande och befriande, för jag har den galghumorn också och kan skoja om allvarliga saker. Han kunde väl läsa det på mig.

Göran Sagstuen beskriver mörkret i sjukdomen som en ångest som aldrig riktigt försvinner ur synhåll.

– Författaren Ann Heberlein har bipolär sjukdom 2 och har skrivit boken ”Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva”. Den titeln säger mycket om hur det kan fungera i huvudet ibland, om man har bipolär sjukdom.

– Jag vet inte hur många människor som har sagt till mig: ”Jamen, ryck upp dig bara! Ta dig i kragen!”. Men det finns inga kragar på en människa. Du skulle inte säga till en person som brutit benet att bara släppa kryckorna.

”Sjukdomen är förstås ett gissel, men det är också en tillgång i det här jobbet”, säger Göran Sagstuen.
”Sjukdomen är förstås ett gissel, men det är också en tillgång i det här jobbet”, säger Göran Sagstuen.

Han berättar om sina mediciner, som han äntligen fått hyfsat rätt komponerade även om de gör honom trött.

– Vad mina tabletter gör är att höja min lägstanivå när humöret svänger djupt neråt. Det är skönt att ha det under kontroll nu, och jag kan inte säga att jag saknar topparna när jag kunde vara kreativ så det bara skrek om det.

Forskarna har hittat flera samband mellan psykisk sjukdom och kreativitet.

Bland kända personer med bipolär sjukdom som brukar nämnas är Beethoven, van Gogh, Winston Churchill och Sinead O'Connor.

– Som min läkare säger: ”Vi som är normalstörda, vad skulle vi ha att njuta av på tv och radio, i konsten och kulturen, om det inte fanns sådana som ni som tänker annorlunda”.

Göran Sagstuen berättar i sammanhanget att han har bevakat Melodifestivalen i tolv år.

– Jag har träffat på många människor i den svängen som är öppna med att de har bipolär 2.

För egen del tror han att sjukdomen underlättat i hans karriärval.

– Sjukdomen är förstås ett gissel, men det är också en tillgång i det här jobbet. Den hjälper mig att vara kreativ. Att vara snabb i ordvitsar, som är lite av mitt signum, kan vara ett kännetecken för bipolär sjukdom 2.

– Många tror att jag skriver kommer ihåg och återanvänder ordvitsar, men det är sällan jag gör det. Det behövs inte, det flödar ändå när hjärnan går i 120.

Han säger ingenting på en lång stund.

– Ibland kan jag förbanna sjukdomen, inte minst för att jag blir så trött av medicinerna som jag måste ta för att fungera. Men ibland är jag ganska nöjd med den. Utan den skulle jag inte kunna jobba med radio, inte på det sättet som jag gör i alla fall.

– Jag vet att vissa inte vill prata i termer om att sjukdomen är en del av deras identitet, men som jag ser det är den en del av mig. På gott och på ont.

Fakta

Bipolär sjukdom

Ungefär två procent av befolkningen uppskattas ha bipolär sjukdom.

Bipolär sjukdom innebär att man är manisk och deprimerad i olika perioder. Däremellan kan man må bra och leva som vanligt.

Den som har bipolär sjukdom behöver söka vård eftersom sjukdomen kan göra att man ibland mår mycket dåligt.

Det finns olika typer av bipolär sjukdom. Bipolär sjukdom typ 1 är den mest kända varianten av sjukdomen (kallades tidigare för manodepressiv sjukdom).

Bipolär sjukdom typ 1 innebär att man har kraftiga manier och svåra depressioner. Båda tillstånden kan bli så allvarliga att den drabbade behöver vård på sjukhus.

Den som har bipolär sjukdom typ 2 har förutom depressioner också perioder med lindriga maniska symtom, så kallad hypomani. Hypomani kan upplevas som en ökad energi, kreativitet eller rastlöshet.

Även om bipolär sjukdom typ 2 inte innebär lika kraftiga manier som bipolär sjukdom typ 1, och därför är svårare att upptäcka, är det viktigt att få en diagnos. Orsaken är att den drabbade kan behöva en annan behandling än den som enbart har återkommande depressioner.

Källa: 1177 Vårdguiden, YA

Visa mer...

Han återkommer till att det har varit tabu i många år att prata om psykisk sjukdom.

– Även i dag kan man stöta på människor som säger att psykisk sjukdom inte är någon riktig sjukdom. Därför är det så viktigt att vi pratar öppet om vad dessa sjukdomar innebär för dem som lider av dem. Det var därför jag lade upp bilden på mina tabletter.

Göran Sagstuens pappa föddes i Sverige och mamma föddes i Norge. Det dubbla medborgarskapet är viktigt för honom.

I många år har Göran närt en dröm om är att gå längs hela gränsen mellan Norge och Sverige, 163 mil i oländig terräng. Inom några år räknar han med att sjösätta projektet, för att i olika kanaler uppmärksamma bipolär sjukdom.

– Visst är det en galen idé, men det är en vandring som jag verkligen vill göra och som får ta sin tid. Jag vill göra det för att belysa hur det är att leva med psykisk sjukdom. Arbetsnamnet är Border-Aid.

– Gränser är ju så spännande, det har jag alltid tyckt. Både det faktum att det finns geografiska gränser i världen, och vad som händer när man går över dem.