Rekordhöga siffror för Kåseberga

Ystad Artikeln publicerades
Kåseberga hade 867 000 besökare under 2016. Ales stenar är en av anledningarna som populär turistattraktion.
Foto:Malin Palm
Kåseberga hade 867 000 besökare under 2016. Ales stenar är en av anledningarna som populär turistattraktion.

Kåseberga ökar storartat i popularitet. Under 2016 besökte nästan en miljon människor byn - nytt rekord.

– Det är jättekul, säger Bengt Isacsson, ordförande för Kåseberga Byalag.

En personräkning gjord av Kåseberga Byalag visar att Kåseberga hade 867 000 besökare under 2016. Det är en ökning på nästan 200 000 från året innan.

– Det är upplevelsen som lockar, säger Bengt Isacsson, ordförande för Kåseberga Byalag och syftar särskilt på Ales stenar.

Ystad kommun bidrog i somras med att lägga ut en slinga över infartsvägen till Kåseberga för att mäta biltrafiken. Den visade att 343 000 bilar svängde in till Kåseberga under sommarmånaderna juni, juli och augusti, vilket gör att siffran över antalet besökare till och med kan vara ännu högre.

– Sitter det fem människor i varje bil är man uppe i över en och en halv miljon, säger Isacsson.

De årliga personräkningarna görs bland annat för att göra hanteringen av turismen smidigare när det kommer till exempelvis parkering, vägvisning och säkerhet. De boende i Kåseberga tas även i stor åtanke eftersom turismen också har en baksida, vilket byborna märker av mest.

– Det blir väldigt trångt. Turister går ibland och fotar in i folks hus, säger Bengt Isacsson.

Kåseberga Byalag har ett tätt samarbete med kommunen, vilket är viktigt för att de ska kunna få de resurser som krävs för att ha möjlighet att ta emot det stora besöksantalet. Mycket behöver göras.

– Vi för en bra dialog med kommunen. Vi vill peka på att det är många människor som kommer och det kostar, säger Isacsson, och menar att service är någonting som måste kosta.

En gemensam turistbuss till och från Ystad och betalparkering är några förslag på lösningar till nästa år som Isacsson har. Men det finns ett behov som är större - återinförandet av värdar och guider.

– De som jobbar i affärerna har oftast inte tid att hjälpa. Då behövs guider, säger han.

Fakta

Besöksstatistik tidigare år:

2013 - 695 000

2014 - 565 000

2015 - 670 000

2016 - 867 000

Visa mer...