Resistenta bakterier stänger förskola

Ystad Artikeln publicerades

Backa förskola i Ystad har drabbats av penicillinresistenta pneumokocker. Just nu håller avdelningen Villekulla stängt. Barnen får stanna hemma i väntan på provsvar och under tiden skrubbas lokalerna.

– Det är ett av våra 23 barn på avdelningen som testats positivt, så nu måste nu alla barnen kontrolleras, säger rektor Maria Annellsson.

På måndagen kom därför Novaklinikens personal till förskolan för att ta prov på alla Villekullas barn. Därefter skickades barnen hem igen med sina föräldrar.

– Det tar tre till fem dagar innan vi vet resultaten och till dess måste barnen stanna hemma, förklarar Maria Annellsson. Och alla barn som sedan konstateras vara bärare av just resistent pneumokocker måste stanna hemma tills två negativa provsvar lämnats i en följd.

– Men det är inget farligt, det handlar bara om att begränsa smittan. Tyvärr blir föräldrarna lite förlorare i detta, men alla vars barn måste stanna hemma får avdrag i avgiften, poängterar Maria Annellsson.

För personalen på Villekulla är det nu storstädning som gäller. Bakterierna ska bara smitta vid direkt kontakt, men man passar ändå på att skrubba och storstäda lokalerna.

– I sådana här fall kopplas Smittskyddsinstitutet in och vi bara gör som de säger. Vi är mycket noga med att allt ska gå rätt till. Maria Annellsson har inte hört talas om att förskolan tidigare varit drabbad av dessa bakterier.

– I alla fall inte under mina fyra år som rektor, säger hon och berättar att bakterierna först visade sig inne på dygnetruntavdelningen Nattugglan.

Här stängde man ner för ungefär en månad sedan, men nu är denna avdelning åter igång som vanligt.

Att en flicka på Villekulla bar på resistenta pneumokocker visade sig via ett test som utfördes på just Nattugglan. Barnen rör sig nämligen genom olika avdelningar, och det är något som kan ställa till problem vid sådana här händelser.

– Vi har en del tvärverksamheter, så det kan bli aktuellt med provtagningar på andra avdelningar också, mest för säkerhets skull, säger Maria Annellsson.