Riskerade att bli hemlös – får inget boende av kommunen

Ystad Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Mannen bad om hjälp med att skaffa bostad – annars skulle han snart bli hemlös. Men socialnämnden i Ystad säger nej. Mannen är inte tillräckligt hemlös.

Den 65-årige mannen har bott inneboende hos en vän i tre års tid. Varje gång han har försökt få ett eget hyreskontrakt i Ystad har han gått bet eftersom han har skulder hos kronofogden. När mannen tidigare i år gick till socialen och bad om hjälp med att få en bostad fick han avslag på sin ansökan.

Mannen överklagade beslutet till förvaltningsrätten i Malmö med hänvisning till att han snart skulle bli hemlös. Nu har rättens dom kommit. Där gör de klart att de går på socialnämndens linje och avslår därmed mannen överklagande.

Rätten menar i sin dom att mannen borde kunna söka bostad i fler kommuner än Ystad. Dessutom var han inte helt bostadslös när han ansökte om bistånd från kommunen, eftersom han bodde inneboende. Att vara helt hemlös är ett kriterium för att få hjälp med bostad, skriver förvaltningsrätten i domen.

Förvaltningsrätten tycker inte heller att 65-åringen hade några speciella omständigheter som gjorde att han hade rätt till en bostad genom socialen.