Rosa skimmer över Skåne

Skåne Artikeln publicerades
Rosa himmel över Svarte på tisdagen.
Foto: Anders Svensson
Rosa himmel över Svarte på tisdagen.

Tjocka moln gjorde under tisdagsförmiddagen att stora delar av södra Sverige skimrade i rosa.

Tisdagsmorgonen blev speciell på många håll i landet. Från huvudstaden rapporterades att solen inte riktigt ville börja lysa och flera medier rapporterade om en synnerligen mörk morgon (Aftonbladet, DN, SVD).

I Skåne blev det förvisso ljust, men allt fick ett rosa skimmer över sig. Så här förklarade meteorologen Anna Belking det inträffade i KvP:

– Man kan jämföra det med sommaren, att det blir väldigt mörkt när det kommer in åskmoln. Såhär års, när solen är så svag under morgonen, kan det upplevas väldigt mörkt. De här molnen är så tjocka och sträcker sig långt upp vertikalt att solstrålarna har väldigt svårt att ta sig igenom, säger hon.

Från London har man rapporterat om en ovanligt gul himmel. Där är förklaringen att vindbyar från stormen Ophelia har dragit in sand från Saharaöknen, samt rök från skogsbränderna som härjar i södra Europa.

Meteorologen Lovisa Andersson hänvisar till de partiklarna när hon förklarar fenomenet i Sydsvenskan.

– Det är stoft och partiklar från bränderna helt enkelt. Det ser ut som att vi hämtar luft nerifrån Spanien och Portugal. Det ser ut att vara under dagen, och i morgon drar luften österut, säger Lovisa Andersson.