Så ska Frans hyllas i Ystad

Ystad Artikeln publicerades
Frans framför sin vinnarlåt på efterfesten efter vinsten i Melodifestivalen. Låtskrivaren Fredrik Andersson tillsammans med Frans pappa Mark och tvillingsyster Filippa sjunger med i bakgrunden.
Foto:Fredrik Sandberg/TT
Frans framför sin vinnarlåt på efterfesten efter vinsten i Melodifestivalen. Låtskrivaren Fredrik Andersson tillsammans med Frans pappa Mark och tvillingsyster Filippa sjunger med i bakgrunden.

Klockan 17 i kväll bjuds Ystadsbor och andra Fransfans in till Österportstorg för en offentlig hyllning av Melodifestivalens segrare.

Frans kommer att hyllas på balkongen till den nya rådhuset på torget. Därefter blir det möjligheter till autografer inne i rådhuset.

– Vi hoppas att alla Ystadsbor sluter upp och hyllar vår Frans, säger Itta Johnsson på ystads kommun.

Det är Ystads kommun som tillsammans med Ystad gymnasium, Radio active och Ystads Allehanda arrangerar hyllningen.

Hyllningarna till Frans startade redan under söndagen. På nätet välde lyckönskningarna in och YA:s Facebooksida slog rekord i antalet kommentar.

På stan var det på söndagen oväntat mycket aktivitet för att vara en söndag. På Möllers konditori på Regementsgatan trängdes Aftonbladets webb-tv-team med Kvällspostens utsända. Sveriges radio begav sig också till Ystad. Alla ville prata med Ystadsbor om hur de upplevde segern. Många ville fira dagen med en Fransbakelse eller tårta.

– På lördagen sålde vi 682 Fransbakelser, tills i dag har vi gjort 400. Vi har aldrig sålt så många bakelser förr, säger Emelie Fröjd som står i kassan på Möllers.

Totalt har man nu sålt närmare 2 000 Fransbakelser sen deltävlingen i Gävle då Frans tog sig till finalen.

På kommunen har man också redan nu börjat planera för hur man ska uppmärksamma Eurovision. Planer för en utomhussändning i rådhusparken av finalen 14 maj har börjat smidas tillsammans.

Planerna på att sända Melodifestivalens final på Ystads teater gick i stöpet på grund av rättighetsskäl. Men det problemet gäller inte Eurovision-finalen.