Säkerhetschefen: ”Inga uttalade hot mot politiker i sydost”

Ystad Artikeln publicerades
Säkerhetschef Thomas Andersson på Ystads kommun.
Säkerhetschef Thomas Andersson på Ystads kommun.

Det finns inga uttalade hot mot någon politiker eller parti i sydöstra Skåne.

– Däremot finns anledning att vara uppmärksam på hur man agerar, säger Thomas Andersson, säkerhetschef i Ystad, Sjöbo och Simrishamn.

Redan i november förra året började Thomas Andersson förbereda årets val. Han har tagit fram strategier för hur man ska tänka och gjort riskbedömningar.

– Det finns inget uttalat hot mot någon av politikerna i de tre kommunerna och inte heller mot något parti, säger han.

Trots det tycker han att det finns anledning att tänka på hur man agerar.

– Det är bra om partierna samordnar sina manifestationer på stan. När det är många som rör sig på stan minskar risken för angrepp, säger Thomas Andersson.

Han tror att de politiskt aktiva är ganska väl medvetna om hur de ska bete sig och vad de ska undvika.

– Men jag tror att många kanske glömmer bort de sociala medierna. Där kan förtal snabbt spridas, påminner han.

Thomas Andersson har erbjudit alla partier i Ystad, Sjöbo och Simrishamn att komma ut på partimöten och informera om vad man ska tänka på som politiskt aktiv.

– I Ystad har bara Moderaterna och Sverigedemokraterna nappat. Jag och kommunpolis Patric Nihlén även varit i kommunstyrelsen och informerat inför valet.

Kommunalrådet Kent Mårtensson (S) tycker den informationen räcker.

– Det finns ju inget hot och därför tycker jag inte man behöver mer information. Jag har personligen aldrig känt mig hotad eller otrygg när jag rört mig ute på stan. Men visst händer det att man möter väljare som är arga, säger han.

Det har trots allt hänt att politiker i sydöstra Skåne hotats. I september 2016 utfördes ett attentat mot Skurups dåvarande kommunalråd Pierre Esbjörnsson (S). Han valde sedan att avsluta sin politiska karriär.