Scenräv förgyllde 30-årsjubileum

Ystad Artikeln publicerades

Siw Malmkvist erkänner att hon är lite nervös. Men när hon minuten senare till tonerna av Ingenting går upp mot gamla Skåne gör entré på Löderupsgårdens 30-årsjubileum verkar hon vara säkerheten själv.

Rollatorerna står parkerade utanför tältet. Därinne står blommor på borden och Löderupsgårdens 63 boende, deras anhöriga och personalen har bänkat sig. Till tonerna av Ingenting går upp mot gamla Skåne och stora applåder gör Siw Malmkvist entré.

Hon är efterlängtad. Ända sedan 30-årsfirandet på Löderupsgården började ta form och det stod klart att Siw Malmkvist skulle stå för framträdandet, har det pratats i korridorer och kafferum.

– Vi valde Siw eftersom de äldre har koll på vem hon är. Hennes musik väcker många sköna minnen till livs, säger enhetschef Erika Hulth.

Siw Malmkvist har ingenting emot sitt uppdrag på Löderupsgården.

– Jag är glad att bli tillfrågad och så här års åker jag gärna ned till Skåne, berättar hon strax innan hon går upp på scenen.

I år kan hon fira 55 år som artist och har ett rikt låt-material att välja bland.

– Men jag lovar att inte ta med allt, säger hon med ett leende.

Hon tycker fortfarande om nästan alla de gamla slagdängorna som i årtionden toppat listor i Sverige, men också i Tyskland.

– Det är svårt att välja någon favorit, men Slit och släng tycker jag fortfarande mycket om.

Siw Malmkvist är 73 år, men har fortfarande fullt program.

– Det trivs jag med. Men det får inte bli för mycket. Då går lusten förlorad och utan den blir det inget bra framträdande.

Väl på scen märks inget av nervositeten, utan bara rutinen – och lusten. Siw Malmkvist visar att hon varit med förr och skojar på bred skånska med publiken. Och så sjunger hon Augustin som hon vann Melodifestivalen med 1959,

– Då för 50 år sedan var ni unga damer och män. Tiden går och går och nu har jag blivit kultur, en levande legend, säger hon och slår ut med armen.

– Passa på att titta på mig så länge jag lever. Sen skiter jag i det, fortsätter hon och får den stora publiken att skratta och applådera.

Efter det uppskattade framträdandet dukades det fram tårta och kaffe.

– Vi vill gärna fira ordentligt, säger Erika Hulth. Gensvaret hos de anhöriga har varit stort och vi har beställt fika till 190 personer.

Löderupsgården är byggd i fyra delar. Den äldsta är numera riven. För 30 år sedan stod servicehuset klart och det var det som firades på torsdagen.