SD:s toppnamn: ”Det blir en intressant vecka”

Ystad Artikeln publicerades

Dagen efter valet är Sverigedemokraternas förstanamn i Ystad, Jan-Åke Isaksson, nöjd med att ha knipit ytterligare 3 mandat.

– Vi är öppna för att samarbeta med alla som är öppna för oss. Det blir en intressant vecka.

SD:s Jan-Åke Isaksson, till vänster, här med Paul Svensson, Anna Sjöland och Göran Björk.
Foto: Mark Hanlon
SD:s Jan-Åke Isaksson, till vänster, här med Paul Svensson, Anna Sjöland och Göran Björk.

Jan-Åke Isaksson ber om ursäkt om han låter lite trött när YA ringer upp.

– Man är ju totalt utmattad efter en sådan här valrörelse, så nu ska det blir skönt att få hämta andan lite. Jag är glad och tacksam för alla som har röstat på oss.

Sverigedemokraterna nådde dock inte upp till sitt eget mål, att nå 10 mandat i kommunfullmäktige.

– Men vi tar 9 mandat och ökar därmed med 3 mandat. Det har ju inte hänt tidigare att vi har ökat så mycket, så det är vi nöjda med.

SD fick 17,5 procent av rösterna i valet till kommunfullmäktige, enligt den preliminära röstfördelningen. Det är en ökning med 5,4 procentenheter sedan förra valet.

Partiets siffror i Ystad speglar ganska exakt de i riksdagsvalet, där SD fick 17,6 procent av rösterna, vilket var en ökning sedan förra valet med 4,7 procentenheter.

– Ystad har varit svårarbetat för vårt parti genom tiderna. Kommunen har väl skötts bättre än andra, men nu väntar tuffare ekonomiska beslut när vi står inför utmaningarna som kommer med befolkningsökningen i Ystads kommun.

– Och vi har känt att något var på gång i Ystad. Folk har vågat sig fram för att prata med oss när vi stått på gågatan och vi märker att folk vågar vara öppna med att de röstar på oss. Det är en stor skillnad.

SD:s starkaste valdistrikt i kommunen är Sövestad-Baldringe-Högestad, där partiet fick 25,2 procent av rösterna.

På frågan vad han vill se hända i Ystadspolitiken kommande dagar och veckor säger Isaksson:

– Jag utgår ifrån det som vi gick till val på – att vi är öppna för att samarbeta med alla som är öppna för oss. Nu är det upp till de andra partierna. Det blir en intressant vecka.

Jan-Åke Isaksson sticker inte under stol med att han skulle vilja ingå i ett styre som utgörs av M (12 mandat), SD (9 mandat) och KD (2 mandat).

Ett sådant samarbete skulle dock bara få 23 av fullmäktiges 49 mandat.

– Moderaterna och Kristdemokraterna är de partier som inte har sagt att de inte kan tänka sig ett samarbete med oss, så det är väl de som vi känner ligger oss närmast. Men det skulle inte räcka för att få en majoritet och då kan man ju säga att Liberalerna äger frågan, med sina 2 mandat, säger Jan-Åke Isaksson.