Skånes bästa öl bryggs i tvättstugan

Ystad Artikeln publicerades

För fyra månader sedan började de experimentera i sin tvättstuga. Förra helgen blev de skånska mästare i hembryggd öl. – Det var lite oväntat. Visst, vi tyckte att den blev väldigt bra men vi trodde inte att vi skulle vinna.

Det säger Lars Åhsberg, till vardags miljökonsult, nu även framgångsrik ölbryggare.

Eller, rättare sagt, en del i teamet Åhsberg. Den goda alen togs fram med sönerna Fredrik och Fabian och med Lars nyblivne kollega Niklas Axheimer som rådgivare och ivrig påhejare.

– Jag visste att vi skulle vinna. Vi lyckades få fram en väldigt god öl som jag testade på mina kollegor på Saltan, säger Fredrik Åhsberg.

Fredrik jobbar som servitör på Saltan och tycker att öl hamnat i skymundan.

– Egentligen har öl, vad gäller komplexa smaker och dofter, fler möjligheter att skapa fina smaker än vin. Men vin har traditionellt ansetts vara ”finare”, säger Fredrik.

Den tävling familjen vann hölld under helgen 27–28 juli på Stockeboda gård. För fjärde året i rad avgjordes Skånska mästerskapet i hembrygd öl.

Vann överlägset

Tävlingsjuryn bestod av besökarna, ölälskande personer och en sakkunnig jury.

Familjen Åhsbergs Englabrygd YPA (Ystad Pale Ale) vann överlägset. Den fick 50 procent av alla röster i tävlingen som genomfördes genom blindtest.

– Det kändes lite konstigt. Där fanns de som hållit på med ölbryggning länge och så vann vi, säger Lars Åhsberg.

Priset, förutom äran, är att deras recept nu ska användas i större skala. 250 liter ska bryggas i Stockebodas bryggeri och Lars, Fredrik och Fabians ansikten ska vara med på etiketten.

Någon gång i höst ska deras öl distribueras på Systembolagen i Ystad, Tomelilla och Simrishamn.

Deras öl kommer även att finnas med i beställningssortimentet.

Även lokala krogar får möjlighet att servera mästarölet.

Steget blir stort från de 20 liter de hittills tillverkat upp till 250 liter.

– Det ska bli väldigt spännande att få följa hur det går till när man gör det i större skala, säger Lars Åhsberg.

Bryggs i tvättstugan

Fredrik och Lars tar oss med in i det allra heligaste, familjens tvättstuga. De berättar i detalj om hur de använder malt, humle, vatten och jäst olika kryddor för att få fram olika smakkaraktärer på ölen.

– Den första ölen vi tog fram var lite för lagom. Men å andra sidan ville vi inte sticka ut för mycket, säger Fredrik.

Viktigt med hygienen

Framgångsreceptet är noggrannhet, säger de nästan i mun på varandra. Och en bra termometer.

– Och hygien. Renligheten är särskilt viktig när man tappar upp på flaskor, säger Lars Åhsberg.

Fredrik, Fabian och Lars har förutom sin Ale tagit fram en porter och en lager.

– Vi är rätt nöjda med de andra också men vår YPA är bäst hittills, säger Fredrik Åhsberg.