Annons

Skelett som löser en gåta

Dödens fält ligger några stenkast från McDonalds. Här står vi i snålblåsten och stirrar på ryggrad, bäcken och lårben efter två människor. Alldeles intill finns rester efter tre, fyra andra som grävts ner på platsen. Den ena var bara ett barn.
Ystad • Publicerad 19 oktober 2010
Foto: 
Två skelett, det högra omgivet av kistspikar. Ystads kommuns byggnadsantikvarie Inger Åhlin (till vänster) och planarkitekt Anna Möller blir informerade av arkeolog Nathalie Becker.
Två skelett, det högra omgivet av kistspikar. Ystads kommuns byggnadsantikvarie Inger Åhlin (till vänster) och planarkitekt Anna Möller blir informerade av arkeolog Nathalie Becker.Foto: 

– För mig känns det helt fantastisk, fynden är ju de första bevisen på att det funnits ett kapell här på Lilla Tvären, säger arkeolog Mats Anglert till YA.

Han och kollegan Nathalie Becker påbörjade sin utredning i förra veckan.

Annons

Upptäckten gjordes i elfte timmen.

– Det var sista schaktet och skeletten låg 28 centimeter under plogdjupet. Området innehåller rätt mycket djuravfall men vi såg direkt att det här rörde sig om människor, berättar Nathalie Becker.

– Ryggrad, bäcken och lårben syntes tydligt. Jag stoppade grävmaskinen så fort jag kunde, när vi hade rensat i gropen dök det upp fler söndriga skallar.

Mats Anglert tror att kropparna grävts ner med ganska långa intervaller.

Kistspikar och keramik-skärvor har hittats intill skeletten.

– Detta rör sig om en kristen begravningsplats, troligtvis från tidig medeltid.

– Då begravdes de döda på en alns djup, vilket motsvarar 60 centimeter. Jordbruket har gjort att fynden hamnat allt närmare ytan.

Statoil och McDonalds är etablerade väster om Malmörondellen sedan flera år.

När kommunen ville exploatera resten av Lilla Tvären, sju hektar, krävdes arkeologisk utredning.

Skelettfynden betyder att kommunen tvingas bekosta utgrävning av Lilla Tvären, såvida inte exploateringen skrinläggs. Man har fått ett fornlämningsskyddat gravfält på halsen – och kanske inte oväntat. Utgrävningar vid Källesjö gård på 70-talet avslöjade rester av en medeltidsby, äldre skrifter beskriver ett kapell i anslutning till bebyggelsen.

Annons

– Vi har inte hittat kapellet än, men vi har hittat begravningarna, säger Mats Anglert.

Gropen är igenfylld tills vidare.

Magnus Wegerup
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons