Skulpturer får liv i parken

Ystad Artikeln publicerades

Det kan liknas vid ett jättelikt plockepinn. Men konstnären Tomas Nordberg kallar skulpturen som tar form i Marsvinsholms park en ljudfläck.

Det är en stor, kornblå och spretig figur som numera möter besökaren i Marsvinsholms skulpturpark. Inte mindre än 1 000 pinnar har gått åt för att skapa Tomas Nordbergs Russka, en ljusfläck.

Han har tidigare gjort små lätthanterliga varianter av ljudfläcken.

– En stor park kräver ett verk, säger Tomas Nordberg, som just nu även ställer ut på Kalmar slott. Russka byggdes under fyra timmar på måndagen. Pinnarna kastades in i den stomme som byggts i botten.

– Det blev perfekt, konstaterar Tomas Nordberg.

Om ljudfläcken är iögonenfallande är Vivianne Geijers konstverk desto mer modest. Det krävs nästan att man känner till att det lilla barnet i korgen ligger i dammen, för att man ska se det.

– Det handlar om det utlämnade barnet, förklarar hon. Jag ville skapa ett verk som knyter an till historien, men som också säger något om dagen.

75 konstnärer deltar i denna den tredje upplagan av skulpturutställningen i Marsvinsholms slottspark. Liksom i fjor deltar tio danska konstnärer.

– Besökarna kommer att känna igen en del, men det finns också mycket nytt, lovar projektledare Susanne Durlind.

Den som besökte parken i fjor kunde inte missa William Sweetloves röda plastpudel modell större. I år bidrar Sweetlove med två engelska terrier samt en klänning med klonade grodor, i samma material och samma stora format.

– Vi har velat skapa en utställning för alla smaker, säger Susanne Durlind. Här finns modernt och traditionellt i många olika material. Till de yngre konstnärerna hör duon Diagram som skapat ett slags nedslagsplats.

– Deras kommentar till verket är, vilken tur att man inte var här just då…

Strax bakom Diagrams nedslag finns Karel Becvars snillrika konstruktion som får återvunnet material som plaströr och vägkäppar att röra sig i vinden som två jättelika fåglar.

Liksom i fjor är galleriet i slottets källare öppet under utställningstiden, 28 juni till 23 augusti. Utställningen är öppen dagligen klockan 10–18 och galleriet 14–18.

– I år tar vi 50 kronor i inträde. Katalog ingår i priset.