Skulpturutställning hotad

Ystad
Foto:

Sommarens skulpturutställning i Marsvinsholms slottspark kan bli det sista. Den ideella föreningen som ligger bakom utställningen får inte ekonomin att gå ihop.

– Det är högst osäkert om det blir någon fortsättning nästa sommar, säger Klas Sundkvist, konstnärlig ledare.

Han berättar att styrelsen i föreningen Marsvinsholms skulpturpark ska ha ett sammanträde 6 oktober då man ska ta ett beslut om framtiden.

Man har lite krokar ute och hoppas att det ska lösa sig. Men man är beroende av någon sorts extra ekonomiskt bidrag, enligt Klas Sundkvist.

40 000 kronor i bidrag

I dag får föreningen 40 000 kronor i bidrag av Ystads kommun, men inga pengar från exempelvis Region Skåne. Bidraget och biljettintäkterna täcker enligt Klas Sundkvist utställningens omkostnader. Men där blir inga pengar över till löner.

Ideellt arbete

Det innebär att utställningen i hög grad är beroende av ideellt arbete. I längden är det ohållbart, enligt Klas Sundkvist.

Den femte skulptur­säsongen på Marsvinsholm har precis avslutats. Antalet besökare har ökat år efter år. Till parken den här sommaren har det kommit 7 500 besökare, en ökning med mellan 10 och 15 procent.

Konstnärerna får inget betalt, men allt som visas är till salu. Vid en försäljning av ett verk tar föreningen 30 procent i kommission.